Acasă Stiri recomandate Lupta pentru Piaţa Mehala continuă între proprietar, chiriaş, Pieţe SA şi Primăria...

Lupta pentru Piaţa Mehala continuă între proprietar, chiriaş, Pieţe SA şi Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

Odiseea Pieţei Mehala a debutat la începutul anului 2007, când Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupră terenurilor a validat o suprafaţă de 5,06 ha pe numele lui Carol Goder. Datorită faptului că nu mai era disponibil terenul moştenit de Goder pe vechiul amplasament (teren ce se afla pe Calea Torontalului, 2 parcele cu front stradal direct la Calea Torontalului, iar alte parcele în imediata apropiere, cu front stradal la drumuri secundare), Comisia locală i-a acordat acestuia un alt teren, pe care se află… Piaţa Mehala. În baza sentinţei civile nr. 16167/16.12.2008, pronunţata de Judecătoria Timişoara in dosarul nr. 12873/325/2008, rămasă irevocabilă prin decizia civila nr. 569/R/2009 pronunţată de Tribunalul Timiş, reclamantului Carol Goder i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla Piaţa Mehala din Timişoara. Mai mult, urmare acestor hotărâri prin procesul-verbal nr. 194/22.06.2009, încheiat de executorul judecătoresc Doru Munteanu s-a efectuat punerea în posesie, iar în data de 26.04.2010, Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate nr. 1/79.

Plângere penală împotriva expertului topo

Iniţial, Carol Goder a cerut, pe baza Legii 18, retrocedarea altor suprafeţe de teren din solele predate autorităţilor de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, pentru satisfacerea solicitărilor în baza legilor fondului funciar, dar, cum acestea nu puteau fi retrocedate, a cerut parcelele în cauză, terenul arabil şi păşunea primăriei din zona Mehala. Unul dintre documentele care au stat la baza sentinţei este o adresă a Serviciului Administrare Fond Funciar din cadrul Primăriei Timişoara, în care se specifică faptul că parcelele cu nr. cadastral PS 629/1, PS 629/2, PS 630/1, PS 630/2, PS 632, PS 633 şi PS 604 au trecut în proprietatea Municipiului Timişoara şi în administrarea Consiliului Local, în baza Ordinului nr. 947, din 24.06.1999, emis de către Prefectura Timiş. Parcelele în cauză sunt, conform primăriei, „suprafeţe de păşune”. La dosar au fost depuse şi schiţele terenurilor solicitate, planul cadastral şi extrasul de carte funciară, care spuneau acelaşi lucru: este vorba de o păşune. Aşa că primăria nu a avut nici o problemă în a retroceda păşunea situată în intravilanul oraşului şi nici măcar nu s-a mai prezentat la proces. După ce şi-au dat seama de eroare cei de la primărie încearcă acum, în cel de-al 13 ceas, să salveze ceea ce se mai poate slava. Ultima variantă este depunerea unei plângeri penale împotriva expertul topo judiciar, Constantin Albulescu, care, la întocmirea planurilor nu a luat în seamă clădirile existente pe terenul pieţei şi a specificat că acest teren este liber de sarcini. Nu trebuie uitată nici prestaţia executorului judecătoresc Doru Munteanu, care la momentul execuţiei nu prea mai avea dreptul de a profesa.

O firmă a lui Eugen Seracin a închiriat Piaţa Mehala pentru 1 euro pe metru pătrat

În data de data de 24 iunie 2010, în Piaţa Mehala au început sa apară nişte notificări emise de SC Millenium Properties & Development SRL, prin care s-a adus la cunoştinţa tuturor chiriaşilor din Piaţa Mehala că începând cu data de 1 iunie 2010, această societate va prelua administrarea pieţei. De asemenea, chiriaşii au fost somaţi sa nu mai achite nici un fel de obligaţie către societatea Pieţe SA. Ulterior, aceasta societate şi-a amplasat în piaţă un container pentru a fi utilizat drept birou. Bulversaţi, chiriaşii au refuzat să-şi mai achite obligaţiile faţă de Pieţe SA şi chiar primirea facturilor aferente lunii iulie 2010. Ca răspuns la aceste acţiuni, societatea Pieţe SA a convocat Consiliul de Administraţie şi, cu avizul acestuia, s-a făcut o notificare către toţi chiriaşii din Piaţa Mehala şi o adresa către SC Millenium Properties & Development SRL De asemenea, Consiliul de Administraţie a solicitat convocarea AGA. Ca urmare a acestor evenimente veniturile din chirii au început să scadă considerabil. În plus, Pieţe SA, societate a Consiliului Local, ar putea să piardă la o eventuală acţionare a societăţii în judecată pentru evacuare şi obligarea la plata de despăgubiri începând din mai 2009, aşa cum şi-a exprimat punctul de vedere Carol Goder, ceea ce ar crea grave probleme financiare societăţii. Despăgubirile cerute de Goder sunt în acest moment de 1.200.000 de lei.
Cei de la Pieţe SA au analizat două variante: predarea Pieţei Mehala către Carol Goder, predare condiţionată de recuperarea întregii investirii făcute în valoare de 1.158.745 lei, sau continuarea luptei în justiţie. Ultima variantă are însă sorţi mici de izbândă. La ultima Adunarea Generală a Acţionarilor Pieţe SA nu s-a luat însă nici un fel de decizie.

Piaţa Mehala scoasă la vânzare cu 3.850.000 euro

Dacă la începutul scandalului Pieţei Mehala, Carol Goder declara că nu va desfiinţa niciodată piaţa şi nici nu va vinde terenul, acum lucurile stau altfel. Goder a închiriat terenul companiei Millenium Properties and Development SRL reprezentată de controversatul om de afaceri Eugen Seracin. Contractul de închiriere prevede că suma de 1 euro pe metru pătrat pe lună, respectiv aproximativ 26.000 de euro pe lună, va fi plătită doar după preluarea efectivă a pieţei. De asemenea, Andrei Dekan, nepotul lui Carol Goder, a postat un anunţ pe portalul piataafacerilor.ro prin care vinde Piaţa Mehala la preţul de 3.850.000 euro.
 

Comentarii

comentarii