Acasă Cultura „M-am hotărât să devin prost” – premieră la Teatrul Naţional Timişoara

„M-am hotărât să devin prost” – premieră la Teatrul Naţional Timişoara

DISTRIBUIȚI

În 2011, spectacolele s-au înmulţit la Teatrul Naţional Timişoara, de la 12 la 22 pe lună. Dintre acestea, 16 spectacole au fost jucate în premieră pe scena timişoreană. Cum nici rezultatele nu dau întârziat să apară, numărul spectatorilor crescând spectaculos, teatrul va menţine acelaşi ritm şi în 2012, dublat de preocuparea pentru promovarea tinerilor artişti români. Astfel, în această perioadă, Teatrul Naţional pregăteşte două noi spectacole care vor avea premiera în luna februarie.
Primul proiect se intitulează „M-am hotărît să devin prost”. Spectacolul, un scenariu după romanul de debut al scriitorului francez Martin Page, reprezintă debutul tinerei regizoare Antonella Cornici. „Antoine, un geniu de 25 de ani, se simte exclus din lumea contemporană de însăşi inteligenţa lui. Deprimat şi singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Porneşte pe un drum complet anti-iniţiatic, în efortul de a se integra. Dar orice problemă are şi soluţie. O poveste plină de haz, M-am hotărît să devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic propus de autor, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman”, se arată în rezumatul poveştii care stă la baza spectacolului. Distribuţia îi reuneşte pe actorii Călin Stanciu jr., Victor Manovici, Mălina Manovici, Victoria Rusu şi Alina Chelba, scenografia aparţine Rodicăi Arghir, iar muzica este semnată de Bobo Burlăceanu (trupa Fără Zahăr). Premiera spectacolului va avea loc vineri, 24 februarie, de la ora 19.00, la Studio 5.
Al doilea spectacol în repetiţii are la bază o piesă care a făcut vâlvă nu doar în mediile artistice, ci şi în cele ştiinţifice, prin relansarea unui subiect care nu şi-a epuizat misterul: întâlnirea de la Copenhaga, în 1941 dintre fizicienii Niels Bohr şi Werner Heisenberg, savanţii care prin studiile lor în domeniul fizicii nucleare din timpul celui de-al doilea război mondial au ţinut pentru o clipă viitorul lumii în palmă. „Cu mai multe variante de răspuns posibile, Copenhaga de Michael Frayn este mai mult decât un text despre istoria fizicii nucleare sau un eseu despre responsabilitatea omului de ştiinţă. Copenhaga este o superbă meditaţie asupra incertitudinii ca esenţă a evoluţiei umanităţii, o tandră provocare a logicii de necuprins a universului pe care încercăm să îl descifrăm şi, nu în ultimul rând, un thriller psihologic de excepţie”, spune Codruţa Popov, secretar literar al Teatrului Naţional Timişoara. Copenhaga a fost distins cu Premiul Tony, Premiul New York Drama Critics, Premiul Molière, Premiul Drama Desk, Premiul Evening Standard. Distribuţia îi reuneşte pe actorii Ramona Dumitrean, Ion Rizea şi Ionuţ Caras. Tânărul regizor Adrian Tamaş semnează montarea spectacolului, scenografia aparţine Alinei Lăţan, iar video design-ul este conceput de Lucian Matei. Premiera va avea loc sâmbătă, 25 februarie, de la ora 19.00, la Sala 2.
 

Comentarii

comentarii