Acasă Cultura Maestrul Corneliu Murgu a plecat în eternitate

Maestrul Corneliu Murgu a plecat în eternitate

1107
DISTRIBUIȚI

Fostul director general al Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT), tenorul Corneliu Murgu, care a fost la cârma instituţiei 19 ani, a trecut în eternitate, la vârsta de 73 de ani, în ziua în care ONRT aniversează 74 de ani de la primul spectacol al instituţiei, “Aida”, de Giseppe Verdi.

Cariera artistică a timişoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente şi strălucind pe cele mai importante scene ale lumii, de la Staatsoper din Viena la Tokyo, de la Munchen la Metropolitan din New York, de la Covent Garden din Londra la Johannesbourg şi de la Paris la Melbourne, alături de cei mai mari artişti ai generaţiei sale.

Şi-a continuat studiile de specialitate începute în ţară, la una dintre cele mai înalte şcoli de canto – Conservatorul din Florenţa, perfecţionându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco. Rezultatul acestor instruiri de excepţie s-a concretizat prin obţinerea unor importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) şi la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, “La Fenice”, “Terme di Caracalla”, “Giuseppe Verdi” din Trieste, Arena din Verona şi altele.

Calitatea vocală excepţională l-a recomandat pentru rolurile repertorului spinto cum ar fi Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio şi Otello.

După debutul excepţional în rolul Riccardo din “Bal mascat” de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în SUA, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din “Turnadot” de G. Puccini.

Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.

Alături de o extraordinară agendă de spectacole şi animat de un înalt spirit umanitar, Corneliu Murgu a contribuit în mod constant la galele organizate de UNESCO şi UNICEF.

În toată această excepţională activitate şi subliniind ori de câte ori a avut posibilitatea că este originar din Timişoara – oraşul în care s-a declanşat Revoluţia Română din 1989, s-a implicat în organizarea a două concerte în beneficiul României, la 26 decembrie 1989 la Paris şi la 30 ianuarie 1990 la Viena.

În perioada mandatului de director general al ONRT (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituţiei şi a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internaţional “Timişoara Muzicală”, a pus bazele Festivalului de operă şi operetă în aer liber, a înscris instituţia în Asociaţia “Central & Estern Europeeans Contries” dedicată operelor din ţările aflate în centrul şi estul continentului şi care a avut ca scop colaborarea internaţională între aceste importante instituţii de cultură, a organizat la Timişoara o ediţie a renumitului Concurs Internaţional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituţiei solişti, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internaţional.

Recent (2014, 2015 şi 2016) a realizat regiile artistice ale spectacolelor de operă “Trubadurul”, “Turandot”, “Cavalleria rusticana” şi concepţia artistică a baletului “Paiaţe”.

De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timişorene în Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria etc.

Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată, a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de “Cavaler” de către preşedintele României, Crucea de Onoare pentru Artă şi Ştiinţă – Gradul I acordată de preşedintele Austriei, Medalia Verdi d’Oro pentru interpretarea rolului Otello acordat la Parma, Medalia “Gheorghe Dima” a Senatului Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, titlul de Profesor Onorific al Universităţii “Transilvania” din Braşov, premiul pentru solistică pe anul 1998 acordat de revista “Actualitatea Muzicală” pentru rolurile interpretate la Opera Naţională Română, Premiul pentru Excelenţă în Cultură pe anul 2001 acordat de Austrian Airlines. În anul 2001 i s-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” al Municipiului Timişoara.

În calitate de membru a participat în numeroase jurii ale competiţiilor naţionale şi internaţionale de la Toulouse, Verviers, Seul, Reggio Calabria, Moscova, Brusseto, Lugoj şi a oferit tinerilor solişti cursuri de măiestrie interpretativă la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Piatra Neamţ, Craiova şi în străinătate la Reggio Calabria, Terni, Milano, Seul, Salzburg.

Aceste repere, alături de eleganţa sa aristocratică caracterizează o personalitate şi un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult. Îi vom păstra cu toţii o caldă şi neştearsă amintire. Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace! – transmite Opera Naţională Română Timişoara.

Și municipalitatea timișoreană își exprimă regretul pentru plecarea dintre noi a tenorului Corneliu Murgu. „Cu profund regret am aflat despre plecarea dintre noi a unui timișorean excepțional, Corneliu Murgu, cel care a condus timp de 19 ani o instituție simbol a orașului: Opera din Timișoara. A fost unul dintre ambasadorii culturali de seamă ai Timișoarei, iar moștenirea lui va rămâne întotdeauna cu noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, a transmis Dominic Fritz.

Reprezentanții primăriei consideră că cel mai memorabil moment la care a participat Corneliu Murgu, de altfel cetățean de onoare al orașului încă din anul 2000, a fost concertul de la aniversarea de 20 de ani a Revoluției Române. „A reuşit să ofere timişorenilor şi ţării întregi un  spectacol de artă totală, cu participarea orchestrelor şi corurilor reunite ale Operei Naţionale Române şi ale Filarmonicii Banatul din Timişoara, un spectacol care a pătruns adânc în sufletul, în memoria şi în sensibilitatea oamenilor care au fost prezenţi atunci în sala Operei, în Piaţa Victoriei sau în faţa televizoarelor”, spun reprezentanții primăriei despre evenimentul desfășurat la 18 decembrie 2009.

Comentarii

comentarii