Acasă Actualitate Magia Crăciunului, umbrită de prețurile exagerate de la Târgul de Crăciun din...

Magia Crăciunului, umbrită de prețurile exagerate de la Târgul de Crăciun din centrul Timișoarei

DISTRIBUIȚI
Târgul de Crăciun din Timișoara

Comercianții de la Târgul de Crăciun din Timișoara cer mult mai mulți bani pe produsele lor față de anul trecut. De vină sunt scumpirile la energie și combustibili, dar și goana după un profit exagerat de mare. Consecința este numărul tot mai mic al celor care își permit să și cumpere ceva, nu doar să se plimbe prin târg.

Unul dintre cele patru târguri de Crăciun din Timișoara, cel din centrul istoric al orașului, organizat de Primărie începând din anul 2007, a fost inaugurat în 27 noiembrie, mai devreme, pentru că de obicei se deschidea la 1 decembrie. Față de alți ani, a fost amenajat doar în Piața Victoriei (nu și în Piața Libertății), iar vechile căsuțele albe din lemn au fost schimbate cu unele roșii cu margini albe. În căsuțele din Piața Victoriei au fost amplasate 75 de căsuțe. 27 dintre comercianți vând produse nealimentare și 42 produse alimentare. Se pot cumpăra, ca în fiecare an, tot felul de produse, de la mâncare, dulciuri, băuturi calde, până la produse artizanale realizate de meşteri, artişti plastici ori produse naturiste de îngrijire personală.

Patinoarul, care în primii ani a fost în Piața Libertății, iar 2021 a ajuns în fața Operei, acum fost mutat în parcarea de la Modex, vizavi de Castelul Huniazilor. O oră de patinaj costă 30 de lei.

Cea mai mare, și controversată, noutate este roata panoramică, care anul trecut a fost la Târgul de Crăciun din Cluj, și acum a fost adusă în premieră la Timișoara. O tură de câteva minute e 25 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii.

Dacă în anii trecuți târgurile de Crăciun nu au oferit produse foarte ieftine, prețurile din acest an au luat-o razna. Un kilogram de jumări, adică slănină stoarsă de untură, costă numai puțin de 80 de lei kilogramul. O sută de lei costă un kilogram de șorici, iar 75 de lei – pieptul de porc. Un kilogram de cașcaval e 70 de lei, la fel și slănina cu boia sau salamul uscat, telemeaua e 60 de lei, iar kilul de caltaboș e 50 de lei.

Singurul comerciant care oferă mâncarea gătită a afișat prețurile pentru suta de grame, să nu sperie lumea. Ceafa, pieptul de porc, ciolanul, cârnații, aripioarele, coastele sau ciupercii costă 10 lei, suta de grame. Pastrama de oaie costă 15 lei porția de o sută de grame.

Nu lipsește nici vinul fiert. Un singur tânăr întreprinzător de la târg a decis să nu se alinieze scumpirilor și cere doar zece lei pe paharul de 350 mililitri, la fel ca și anul trecut.

Un langoș cu brânză sau smântână costă 15 lei, o plăcintă sau un ștrudel tot 15 lei, un Kurtos Kalacs e 20 de lei, iar o clătită e 20 de lei.

Dacă în anii trecuți nu se mai vedeau decorațiunile luminoase din cauza fumului de la grătare, acum nu se mai prăjesc colacii secuiești, cu cărbune, la fața locului. Dar, din cauză sunt aduși din alte locații, de cele mai multe ori sunt deja reci.

Târgul de Crăciun din centrul Timișoarei va fi deschis până în 2 ianuarie 2023. Tot week-endul trecut s-au deschis târgurile de la Iulius Town și Shopping City Timișoara, iar în 6 decembrie își deschide porțile și Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului Bănățean, organizat de Consiliul Județean Timiș.

Comentarii

comentarii