Acasă Actualitate Magistraţi cărăşeni specializaţi în Olanda

Magistraţi cărăşeni specializaţi în Olanda

DISTRIBUIȚI

Ei pot reprezenta vârful de lance al unei viitoare profunde reforme în justiţia românească

Unul dintre cunoscuţii şi apreciaţii dreptului cărăşean, Daniela Deteşan, judecător la Tribunalul Caraş-Severin, a avut, am putea spune şansa, în luna septebrie a acestui an, de a fi selectată de Comisia Europeană pentru a participa, prin intermediul Reţelei Europene de Formare Judiciară, la un schimb de experienţă de două saăptămâni în Olanda. Reţeaua are relevanţă în statele membre, existând şi o componentă în care  magistraţi străini vin în România pentru schimb de experienţă. Doamna Deteşan nu este la prima experienţă internaţională, domnia sa participând, anterior, în Finlanda, la un schimb de experienţă, în calitate de purtător de cuvânt al tribunalului.
Experienţa olandeză s-a dovedit extrem de fertilă, ne împărtăşeşte Daniela Deteşan
”Am fost foarte mândră şi onorată de această selecţie, spune judecătorul, participând alături de 22 de magistraţi la activităţile Şcolii Naţionale de Magistratură din Olanda. Am fost, practic, unul dintre cei doi magistraţi români, acolo, la Haga şi la Utrecht. Haga este numită de către olandezi, metaforic, Capitala europeană a dreptăţii, a legii. E important că Haga găzduieşte instituţii de drept internaţionale foarte cunoscute, cum sunt Tribunalul Penal Internaţional, Tribunalul Penal pentru Fosta Iugoslavie, Europol-ul şi Eurojust-ul. Olanda se află într-o zonă geopolitică strategică a Europei şi are un sistem de drept performant, poate cel mai performant dintre sistemele care nu merg pe jurisprudenţă, aşa cum e şi al nostru.”
Judecătorul Daniela Deteşan a avut ocazia să lucreze, astfel, în sistemul de drept olandez, care, din punct de vedere al justiţiabilului, este unul destul de natural, accesibil. Sălile de judecată sunt luminoase, aerisite, moderne iar cei care se judecă stau jos, sunt serviţi cu un pahar cu apă şi îi desparte doar puţin de completul de judecată. Cei implicaţi în procese aşteaptă în săli de aşteptare moderne, cu aparate de cafea, de răcoritoare, până sunt chemaţi, pentru că, deşi şedinţele sunt publice, sălile sunt mici. Judecătorul cărăşean spune că nu se simte cu nimic mai respectat dacă la noi codul de procedură civilă impune statul în picioare al părţilor, fiind de părere că respectul se impune prin profesionalism şi nu prin atitudini dure. Aceasta ar fi marea reformă din justiţia românească, consideră Daniela Deteşan.
Experienţa olandeză a fost binevenită pentru magistratul cărăşean, ceea ce am sintetizat noi aici fiind doar o mică parte din modul de lucru olandez. Domnia sa şi alţi colegi ar putea fi, credem, acel nucleu care să se mărească, apoi, precum bugărele de zăpadă, pentru a genera în sistemul juridic românesc o reală reformă. 
 

Comentarii

comentarii