Acasă Actualitate Magistraţii şi avocaţii s-au întâlnit cu jurnaliştii, la Curtea de Apel Timişoara

Magistraţii şi avocaţii s-au întâlnit cu jurnaliştii, la Curtea de Apel Timişoara

428
DISTRIBUIȚI

luni la curtea d e apel DSCF8765Cu prilejul Zilei Magistratului, Curtea de Apel Timişoara organizat o întâlnire cu jurnaliştii, la sediul Curţii, luni, 30 iunie, de la ora 10,00, pentru a fi dezbătute provocările noilor coduri penale.

De ce s-a dorit modificarea vechilor coduri? Prof. univ. Lidia Barac, preşedintele Curţii de Apel Timişoara, a explicat că una dintre premisele de la care s-a plecat a fost jurisprudenţa neunitară asumată de Consiliul Superior al Magistraturii şi recunoscută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta privea procesul de individualizare propriu-zisă a pedepselor, cât şi tratamentul penal. Alte două premise au fost durata procedurilor şi măsura asumării rolului judecătorului în procedura penală. Judecătorii nu sunt funcţionari publici, ei au putere de judecată care le oferă puteri mult mai mari în activitatea lor, fiindcă ei trebuie să asaneze societatea. O altă premisă a fost prejudiciile produse de o infracţiune. Raţiunea noilor coduri penale a fost să răspundă acestor provocări şi să restrângă plaja de apreciere acordată judecătorilor. Noul cod introduce reguli matematice în legătură cu cazul pedepsei infracţiunilor şi al recidivei. De asemenea, a reglementat şi amenda penală, fiindcă aceasta a creat mari probleme.
Manifestarea de luni, 30 iunie, a avut loc sub auspiciile Zilei Magistratului şi s-a dorit a fi o dezbatere liberă privind elementele de noutate introduse de legislaţia penală de dată recentă. Jurnaliştii au avut oportunitatea de a discuta şi de a se informa în legătură cu legislaţia penală, laolaltă cu magistraţii specializaţi. Dezbaterile au fost moderate de prof. Lidia Barac şi de Brânduşa Armanca – Televiziunea Română Timişoara.

Comentarii

comentarii