Acasă Actualitate Mai mulţi luptători din Timişoara şi din Bucureşti vor să elimine cadrele...

Mai mulţi luptători din Timişoara şi din Bucureşti vor să elimine cadrele militare din rândul revoluţionarilor

402
DISTRIBUIȚI

Peste 100 de protestatari-revoluţionari din Timişoara au semnat pentru schimbarea Legii 341 din 2004, a Recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, eliminarea cadrelor militare MAPN, MI şi Gărzi Patriotice din rândul revoluţionarilor cu patalama şi a impostorilor. „Cele 100 de zile de proteste zilnice ne dau dreptul să spunem că nu mai vrem impostori”, a declarat juristul Emil Vlădesan, membru în Comitetul de Iniţiativă al Liderilor Revoluţiei de la Timişoara 89, organizatorul protestelor din Piaţa Victoriei.

A fi sau a nu fi!

Costel Bursuc, membru în comitet, a spus că aceste cadre militare nu merită să aibă calitatea de revoluţionar, fiindcă dacă, într-adevăr, au realizat ceva în decembrie 89 nu şi-au făcut decât datoria. „Se pune problema a fi sau a nu fi. Vrem binele revoluţionarilor autentici. Nu vrem ca victimele şi agresorii să stea alături. Instituţiile statului puteau să facă ordine până acum”, a precizat Bursuc.

Gheorghe Lungu, rănit în revoluţie, membru în comitet, a accentuat că timişorenii cer o verificare amănunţită a Legii 341 pentru a fi scoşi impostorii. Vor trebui să dea socoteală cei care au susţinut aceste cadrele militare să devină revoluţionari cu certificat. „Cei care nu sunt de acord cu modificarea Legii recunonoştinţei înseamnă că sunt de partea impostorilor”, a spus Dinu Buhăianu, luptător în revoluţie şi membru în comitetul de iniţiativă.

O altă revendicare importantă este faptul că revoluţionarii care nu au dovezi că şi-au început activitatea până în data de 22 decembrie 1989 trebuie să fie eliminaţi. Revoluţionarii timişoreni sunt solidari cu amendamentele Asociaţiei 21 Decembrie Bucureşti, preşedinte Teodor Mărieş, cu privire la Legea 341 a Recunoştinţei, deşi unele asociaţii din Timişoara nu sunt de acord cu schimbarea legii şi nu îl recunosc pe Mărieş drept revoluţionar. Ei mai susţin că, dacă amendamentele nu vor fi introduse în lege, peste 100 de timişoreni se vor deplasa în Bucureşti pentru a se alătura protestatarilor din capitala ţării, în greva foamei.

E un şantaj?

Deputatul Niculae Mircovici, fost general de brigadă în cadrul Armatei Române, luptător cu merite deosebite în victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, nu este de acord cu atitudinea revoluţionarilor care vor schimbarea legii şi a spus că în primul rând trebuie întrebaţi luptătorii care au fost în balconul operei, cum este Lorin Fortuna. „Eu cu care am discutat din 14 organizaţii din zona de vest nu au pus această problemă, dimpotrivă ei vor ca Legea 341 să rămână aşa cum e. Practic e vorba de altceva. Vor să îl scoată pe Iliescu precum că nu a avut nicio treabă cu revoluţia. Acesta e scopul principal. Cadrele militare rămân pentru că până în 22 decembrie au avut acţiuni izolat sau împreună în victoria revoluţiei. E şi un şantaj pentru ca revoluţionarii să primească banii înapoi. Dacă o lege a recunoştinţei ajunge să fie modificată prin şantaj nu mai vorba de recunoştinţă. Din 89 revoluţionarii au fost folosiţi de cei din sfera politică ca o masă de manevră. Este anormal ca Legea 341 să fie modificată de Costin şi de Mărieş sau de revoluţionari din alte zone unde nu s-a întâmplat nimic şi să nu participe principalii actori care au participat la revoluţie, cum e Lorin Fortuna, Marcu sau cu prof. Ivan, cei care au fost în balconul Operei Timişoara”, este de părere Mircovici.

Comentarii

comentarii