Acasă Economic Mai mult decât criză – e dezastru!

Mai mult decât criză – e dezastru!

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană a interzis sprijinul fermierilor români, din 2010

“Cert este că Uniunea Europeană nu ne mai permite să dăm ajutoare de stat pentru agricultură. E interzis”, a spus Tiberiu Lelescu (foto), directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Dacă situaţia agriculturii era foarte gravă până în 2009, începând cu anul 2010, se pare că va deveni şi mai gravă. Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş şi al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, a declarat că din cele 14 intervenţii în agricultură, fermierii nu vor mai primi niciuna, din 2010. “Au căzut toate intervenţiile, mai puţin subvenţia pe unitatea de măsură. Subvenţiile pe care le-a dat Guvernul României nu le va mai da, de anul acesta. De aceea ne vom întâlni, vineri, 8 ianuarie, la Ministerul Agriculturii, cu ministrul Mihail Dumitru, am vorbit şi cu Dacian Cioloş, pentru a fi întocmit un program pentru a se interveni la Comisia Europeană, fiindcă România se află nu într-o situaţie de criză, ci de dezastru. Trebuie să găsim soluţii”, a spus Matei. 

Acces foarte greu la credite în bănci

Deşi de această decizie a Uniunii Europene, de a nu mai permite sprijinul fermierilor români, se vorbea de mai mulţi ani, Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş, a declarat că, deocamdată, nu se ştie cum se va proceda. “Cert este că Uniunea Europeană nu ne mai permite să dăm ajutoare de stat pentru agricultură. E interzis. Numai prin sistemul UE se mai pot face forme de sprijin şi a se deconta subvenţiile. O să se renunţe la unele forme de sprijin, dar vor apărea altele. DADR Timiş, ca instituţie a Ministerului Agriculturii, nu a primit nimic cert. Am vorbit şi cu ministrul şi mi-a spus că nici ei nu ştiu la ce să renunţe şi ce o să apară”, a declarat Lelescu. Pentru ca situaţia să fie şi mai rea, fermierii sunt obligaţi să depună garanţii substanţiale la bancă pentru a obţine un credit atât în sectorul vegetal, cât şi zootehnic. Agricultorii şi aşa sunt săraci, iar această obligaţie le va nărui afacerile, fiindcă garanţiile pot ajunge până la 300% din suma împrumutată. “Garanţiile se obţin foarte greu, că se cer garanţii imobiliare şi foarte puţini fermieri pot accesa programe, datorită lipsei de cofinanţare. Singurul lucru bun este că se poate interveni şi prin Fondul de Garantare”, a spus Matei.

Atenţie la condiţiile de creditare impuse de bănci !

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură atrage atenţia agricultorilor referitor la condiţiile impuse de bănci, dar opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului. Pe de altă parte, creditorul (banca) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe şi acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, dar aprobate de către Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţii pe care creditorul le poate solicita din partea beneficiarului (fermierului). “Recomandăm astfel potenţialilor beneficiari/fermieri interesaţi să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă, pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale”, a informat APIA. Conform Convenţiei privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, băncile creditoare au obligaţia de a acorda fermierilor eligibili credite în lei pentru finanţarea capitalului de lucru, pentru desfăşurarea activităţilor curente. Beneficiarii de PNDC zootehnie specia bovină pot accesa maxim 334 lei/cap, iar cei din specia ovină/caprină, maxim 26 lei/cap animal.
 

Comentarii

comentarii