Acasă Actualitate Mai mulți bani, per total, pentru bursele elevilor timișoreni. Nivelul acestora, însă,...

Mai mulți bani, per total, pentru bursele elevilor timișoreni. Nivelul acestora, însă, rămâne cel minim prin lege

DISTRIBUIȚI

Marți, 21 februarie, reprezentanții Primăriei Timișoara se laudă cu faptul că va crește suma alocată pentru bursele elevilor. Creșterea, însă, se vede doar în suma totală, nivelul fiecărei burse rămânând cel minim stabilit de HG 1138/14.09.2022: 500 de lei pe lună pentru bursele de performanță, 200 de lei pentru cele de merit, 150 pentru cele de studiu și 200 pentru cele sociale.

„Primăria Timișoara alocă aproape 19 milioane de lei pentru anul 2023 pentru bursele școlare, cu 2 milioane mai mult față de anul trecut. Primăria Municipiului Timișoara va aloca 19 milioane de lei pentru bursele din învățământul preuniversitar, sumă crescută față de anul anterior. Proiectul de hotărâre va fi supus la vot în consiliul local”, se arată în comunicatul primăriei.

Astfel, suma totală alocată este de 18.932.000 lei: din care suma de 18.394.000 lei este repartizată din sume defalcate din TVA, iar suma de 538.000 lei a fost aprobată de consiliul local, odată cu bugetul, în vederea majorării cuantumului burselor sociale acordate elevilor cu suma de 20 lei/bursă. Per total, față de anul precedent, suma alocată este cu aproximativ două milioane de lei mai mare.

„Se vor putea acorda integral toate categoriile: burse sociale (bolnavi, orfani și pentru cei cu venituri foarte mici), burse de studiu, burse de performanță și burse de merit pentru fiecare unitate de învățământ, conform listelor transmise de unitățile de învățământ”, mai țin să ne asigure reprezentanții primăriei.

În principiu, bursele de performanță se acordă elevilor care iau premii la fazele naționale sau sunt calificați la fazele internaționale ale olimpiadele școlare și concursurilor sportive sau artistice. iar cele de merit se acordă elevilor cu medii de peste 9,5 în anul școlar precedent. Bursele de studiu și cele sociale se acordă elevilor din familii cu venituri reduse: care au venit per membru mai mic decât salariul minim, respectiv mai mic decât jumătate din salariul minim. Primele trei categorii de burse se acordă doar pe durata anului școlar, în timp ce cele sociale se acordă pe tot anul calendaristic. Ar mai fi de menționat că numai acestea din urmă se pot cumula cu alt tip de burse.

Din anexele proiectului de hotărâre aflăm că primăria va plăti 258 de burse de performanță (1,1 milioane de lei, în total), 6.339 de burse de merit (11,4 milioane de lei), 332 de burse de studiu (0,4 milioane de lei) și 2.239 de burse sociale (5,3 milioane de lei). Numărul a fost stabilit de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în urma adreselor primite de la fiecare unitate de învățământ.

Proiectul de hotărâre îl găsiți aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=20188A2FC53F04C4C225895D0047621A.

Comentarii

comentarii