Acasă Actualitate Mai mulți gugulani sunt anchetaţi penal pentru ameninţări aduse unui poliţist ...

Mai mulți gugulani sunt anchetaţi penal pentru ameninţări aduse unui poliţist pe Facebook

DISTRIBUIȚI

POlițist Caransebeș 608x400Poliția Municipiului Caransebeş s-a autosesizat după ce, în zilele de 21 și 25 iulie, pe adresa de Facebook a unui caransebeșean care postează sub numele de Alex Bur, au apărut mai multe clipuri video cu polițistul Ionuț Ghițan, aflat în timpul serviciului, care l-a oprit pentru control pe șoferul Alex Bur, pe numele său Alexandru Burciu. Deranjante nu sunt postările video, ci comentariile lăsate de prietenii lui Alex Bur, care aduc nu doar jigniri de cea mai joasă speță polițistului (Arppy Karolyi: „De unde ie retardatul asta mai omule?”; Alex Bur: „Este venit din Oltenia, dar locuiește la Jupa, preotul…”; Roxana Lomonar: „Asta cred ca vrea la Pomohaci…”; Yosif Mert: „Asta e cel mai prost si idiot polițist , data viitoare sași faca mai mult spatiu la sancțiuni cînd mai vrea sa amenzi.), ci, mai grav, amenințări cu moartea (Costy Costy: „Asta futui pe masa in gura vrea sa aibe soarta lu ala de la Suceava din gara?”)!
Poliția Caransebeș a demarat o anchetă atât pe penal, cât și contravențional împotriva lui Alexandru Burciu și a celor care au semnat comentariile ce aduc amenințări polițistului prin mijloace de comunicare directă. Și asta pentru că, în noul Cod Penal, la articolul 257, al. 1., 4, se precizează: „Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, (….) săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune. Faptele prevăzute în alin. (1), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”. Astfel că cei care credeau, cel mai probabil, că au aruncat doar vorbe în vânt, ca și comentarii la postările șoferului pe Facebook, sunt pasibili de închisoare de până la 7 ani și jumătate, dacă vor fi găsiți vinovați.
Polițistul Ionuț Ghițan a declarat pentru Express de Banat că s-a hotărât să facă plângere nu doar pentru că îi este afectată imaginea sa și a instituției Poliției Municipiului Caransebeș, ci și pentru faptul că i-au fost aduse amenințări la adresa familiei.
„Nu îl cunosc pe șofer, decât tangențial, nu am fost la el sau la magazinul tatălui său pentru a primi piese de mașini gratis, cum acuză. S-a întâmplat să fie oprit în trafic de două ori în 5 zile în două zone diferite și a primit sancțiuni pentru neregulile constatate. De fiecare dată m-a filmat cu telefonul mobil. Prima dată a fost oprit pentru că nu a semnalizat trecerea de pe o bandă de circulație pe alta și s-au constatat 4 abateri, printre care cea mai gravă a fost centura de siguranță pe care nu o purta și, în consecință, doar pentru această faptă a fost amendat. În data de 21 iulie, șoferul a postat pe Facebook înregistrările video și au urmat comentarii. A doua oprire a fost pe Calea Severinului, unde mă aflam cu un coleg în mașina poliției care avea radarul pornit și intenționam să oprim mașina din fața acestuia pentru depășirea limitei legale de viteză. În acel moment, acest individ a tăiat axul drumul și a intrat pe o străduță închisă pe partea stângă, punând în pericol traficul, pentru că din față veneau mașini. Ne-am deplasat după acea mașină, alta decât cea condusă la prima oprire, deci nu aveam de unde să știu cine conducea, și abia când am procedat la verificarea de rutină, aducându-i la cunoștință faptele, l-am recunoscut. I-am cerut actele și asigurarea mașinii, pe care nu a avut-o asupra lui. Cum procedura este simplă acum, l-am căutat pe internet la firmele de asigurări și am constatat că nu figurează cu acea mașină în baza de date, astfel că i-am cerut plăcuțele de înmatriculare și talonul mașini, conform legii, explicându-i că le va primi înapoi în momentul când va achita o asigurare pentru autoturism. A fost sancționat cu 580 de lei pentru faptul că nu a acordat prioritate de trecere mașinii care rula din sens opus când a virat la stânga și, ca măsură complementară, i-a fost reținut permisul de conducere. Toate măsurile au fost conform legii, am văzut că mă filmează, este dreptul lui, însă a doua zi a postat trunchiat imaginile. Iar comentariile sunt de natură să deformeze adevărul, să-mi aducă prejudiciu imaginii mele și instituției în care lucrez și pe care o reprezint, astfel că m-am văzut nevoit să fac plângere penală împotriva acestui om”, a declarat polițistul Ionuț Ghițan pentru Express de Banat.

Comentarii

comentarii