Acasă Eveniment Mai mulți turiști rătăciți, în pericol extrem în Retezatul Mic

Mai mulți turiști rătăciți, în pericol extrem în Retezatul Mic

368
DISTRIBUIȚI

Situație dificilă în Retezat! Salvamont Hunedoara a început luni operațiunea de recuperare a trei turiști rătăciți în Retezatul Mic, în condiții de ninsoare și viscol. Traseul montan este extrem de greu.

Trei turişti care s-au rătăcit în Retezatul Mic sunt căutaţi, luni dimineaţa, de mai multe echipe de salvamontişti care acţionează într-o zonă cuprinsă între vârfurile Piatra Iorgovanului (2.014 metri) şi Stănuleţii Mari (2.050 metri). Pentru salvarea lor în zonă se află 12 salvamontişti, care au plecat pe direcţii diferite.

Vremea a fost deosebit de urâtă duminică în majoritatea masivele montane, vânt puternic cu transport de zăpadă, vizibilitate redusă.

Salvamont Hunedoara a anunțat că apelul venit prin 112 seara a fost distribuit inițial Jandarmeriei Montane deoarece persoanele nu prezentau afectiuni medicale.

În aceste momente, două echipe de salvatori montani actioneaza, una dinspre Valea Jiului de Vest iar alta dinspre Lapusnicul Mare.

În zona de creasta conditiile meteo sunt nefavorabile. Ploua tare cu tendinta de a se transforma in lapovita si ninsoare.

Se spera ca cei trei au reușit sa găsească o cale de coborâre din creasta, au descoperit o stana unde sa se adăpostească sau au avut haine foarte bune care sa le permită sa treaca mai ușor peste frigul din noapte .

Salvamont a avertizat că în condiții de vreme nefavorabilă nu ar trebui să se plece pe munte.

„Nu înțelegem de ce se forțează derularea unor drumeții pe munte și în astfel de condiții, vremea a fost deosebit de urâtă duminică în majoritatea masivele montane”, se arată în mesajul Salvamont Hunedoara.

Comentarii

comentarii