Acasă Actualitate Măicuţele de la Mănăstirea Timişeni-Şag au vopsit ouăle printr-o metodă naturală FOTO

Măicuţele de la Mănăstirea Timişeni-Şag au vopsit ouăle printr-o metodă naturală FOTO

DISTRIBUIȚI

La mănăstirea Timişeni de la Şag, aflată la 12 kilometri de Timişoara, vopsitul ouălor de Paşte face parte din tradiţie. Anul acesta, în Vinerea Mare, măicuţele au vopsit în jur de 700 de ouă. Măcuţele folosesc o metodă tradiţională, naturală, cu coji de ceapă roşie, iar ouăle sunt din gospodăria proprie.

„Aici s-a păstrat o tradiţie de mai mulţi ani, vopsirea ouălor de roşii, în Vinerea Mare, nu în Joia Mare. Fiindcă avem o cantitate mai mare de ouă, astăzi fiind sărbătoare, nu se mai face nimic decât vopsirea ouălor. Procesul de vopsire a ouălor este unul natural. În primă fază se degresează ouăle, spălatul lor, după care se fierb cojile de ceapă şi apoi le înroşim cu această zeamă. Înainte am făcut şi vopsea, dar ne-am dat seama că vopseaua intră în albuş. De câţiva ani facem numai natural”, a declarat maica stareţă Casiana.

Ouăle se vor sfinţii la biserică în noaptea de Înviere, urmând să fie împărţite la masa celor care locuiesc la mănăstire, însă se vor oferi şi oaspeţilor aşezământului monahal de la Şag, dar şi săracilor.

Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

“Semnificaţi ouălor roşii este de atunci de când a fost răstâgnit Domnul Isus Hristos şi a fost străpuns în coastă, de unde a curs sânge şi apă. Se spune că Sfântul Ioan, fiind la cruce, a strâns într-un vas sângele scurs. A doua variantă ar fi cea legată de Maria Magdalena, care a înroşit un coş de ouă şi l-a dus în cinstea lui Pilat, pentru a cere trupul lui Isus Hristos de pe cruce”, a mai spus maica Casiana.

Slujba Învierii Domnului de la Mănăstirea de la Şag va începe la ora 23.30. La miezul nopţii se ia lumină de la preoţi, se înconjoară biserica, apoi se continuă cu Sfânta Liturghie până la ora 4 dimineaţa.

Comentarii

comentarii