Acasă Actualitate „Majorarea cu 15% a preţului gigacaloriei este o necesitate economică”

„Majorarea cu 15% a preţului gigacaloriei este o necesitate economică”

DISTRIBUIȚI
altSpune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, explicând că în cazul nemajorării, ajutoarele oferite de primărie pentru încălzirea locuinţei ar putea fi retrase
 
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Sorin Grindeanu şi directorul Colterm, Aurel Matei, au ţinut să explice necesitatea majorării preţului gigacaloriei facturat timişorenilor, chiar cu o zi înainte ca acest proiectul referitor la scumpire să fie supus votului consilierilor locali. Conform spuselor primarului, există trei variante pentru depăşirea situaţiei dificile în care se află Colterm, societate ce deserveşte 95.000 de consumatori în Timişoara. 

Prima variantă viza scumpirea gigacaloriei cu 15 % începând cu 1 august şi introducerea unui nou plafon pe grila de acordare a ajutoarelor sociale pentru încălzirea locuinţei. Contestată de mulţi, prima propunere, ce face subiectul proiectului de hotărâre ce figurează pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a consiliului local, va fi propusă consilierilor locali într-o nouă formulă, în urma unor amendamente aduse în plen. Astfel, propunerea de majorare cu 15 procente a preţului gigacaloriei se păstrează, însă se va sugera şi suplimentarea ajutoarelor pentru asistaţii social tot cu 15%. Cea de-a treia variantă este ca preţul să nu fie majorat, însă primăria să retragă sprijinul pe care-l acordă de la bugetul local asistaţilor social. Asta în condiţiile în care, conform spuselor lui Gheorghe Ciuhandu, Timişoara este singurul oraş din ţară care, pe lângă ajutorul pentru încălzire acordat de guvern, mai alocă şi ajutoare din bugetul local. „Majorarea cu 15% a preţului gigacaloriei este o necesitate economică. (…) Din punctul meu de vedere, această majorare de 15% este necesară, şi se compensează cu o majorare a ajutoarelor la plata încălzirii. Din punct de vedere al metodologiei de stabilire a celor susceptibili de ajutoare sociale, suntem dispuşi să-i eliminăm pe cei care primesc abuziv ajutoarele, pentru că există astfel de situaţii”, spune Gheorghe Ciuhandu. „Varianta cea mai bună este cea prin care se măreşte preţul gigacaloriei, dar se măreşte şi grila de ajutoare sociale”, spune şi viceprimarul Sorin Grindeanu. „Mai există varianta să nu scumpim şi să renunţăm la subvenţiile acordate din bugetul local”, mai spune Ciuhandu, explicând că dacă situaţia actuală continuă în acelaşi mod, începutul următorului an ar putea aduce prăbuşirea sistemului, astfel că sute de mii de timişoreni ar rămâne fără căldură şi apă caldă. „Anumite tarife nu cresc din dorinţa mea sau a veceprimarului, ci din nişte necesităţi economice. Nu mai putem susţine o asemenea diferenţă de preţ. Într-o lume care se bazează pe eficienţă economică, nu putem lucra în stil comunist”, explică primarul.  
 
„Şi noi ne confruntăm cu criza”
 
Preţul de producţie şi transport al gigacaloriei în Timişoara este de 288 de lei, păstrat încă din august 2008, iar preţul de facturare către timişoreni este neschimbat din decembrie 2007, fiind de aproximativ 162 de lei. Dacă scumpirea cu 15% va fi aprobată de consilierii locali, gigacaloria le va fi facturată timişorenilor cu 188 de lei. Colterm se află într-o situaţie delicată, societatea fiind prinsă într-un soi de blocaj financiar. Pe de o parte, are de încasate subvenţii restante de la guvern (32 de milioane de lei) şi de la bugetul local (26 de milioane de lei), iar pe de altă parte, are de plătit sume consistente către furnizori (61 de milioane de lei pentru gaz) şi rate la unele credite contractate. „Şi noi ne confruntăm cu criza”, spune Aurel Matei, directorul Colterm, explicând că 130 de angajaţi au fost deja trimişi în şonaj tehnic, au fost reduse cheltuieli legate de delegaţii, deplasări şi cursuri, iar reparaţiile programate au fost înjumătăţite. În plus, susţine Matei, se va desfăşura o evaluare a personalului de la toate nivelele şi, după o dezbatere cu sindicatele, restructurarea va fi aplicată, probabil, din 2010. Cât despre eficienţa Colterm, pierderile de 20-22% sunt, conform spuselor directorului societăţii, mai mici decât în alte oraşe şi se încearcă diminuarea acestora la 15%. 
 
  
 
 
 
 
 
 

Comentarii

comentarii