Acasă Economic Majoritatea firmelor nu vor face angajări până în martie

Majoritatea firmelor nu vor face angajări până în martie

DISTRIBUIȚI

locuri-muncaPerspectivele de angajare sunt pozitive, dar modeste

Angajatorii din România își vor crește numărul total de angajați în primul trimestru al anului 2014, dar marjele de creștere sunt modeste, relevă cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +4%, relativ stabilă față de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din trimestrul I/2013. 78% din cei 625 de angajatori români intervievaţi nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajați, în timp ce 11% previzionează o creștere a personalului și 10% plănuiesc o scădere a acestuia. „Tendința națională este evident una de stabilizare a forței de muncă” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Ponderea angajatorilor care nu-și vor modifica numărul total de angajați a crescut cu încă 4 puncte procentuale față de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulți angajatori se mulțumesc să rămână în expectativă, așteptând evoluții pozitive mai clare înainte de a decide să-și mărească forța de muncă. Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reținut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni.”
Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se așteaptă la o scădere a numărului de angajați. Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +13%. La polul opus se situează sectorul Construcțiilor, unde angajatorii indică o Previziune Netă de Angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbată față de trimestrul IV/2013, dar înregistrează o scădere de 15 puncte procentuale față de valoarea din trimestrul I al lui 2013. De altfel, intențiile de angajare sunt mai scăzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistrează în sectorul de Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea din trim. I/2013. Creșterea cea mai semnificativă vizează Agricultura, vânătoarea, silvicultura și pescuitul, sector unde Previziunea Netă de Angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât față de trimestrul anterior, cât și față de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12%.
Perspectivele sunt predominant pozitive și din punct de vedere regional. În cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunță Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Aceștia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru și Sud, unde Previziunea Netă de Angajare este de +8%. În Sud, intențiile de angajare au crescut dramatic față de trimestrul anterior, îmbunătățindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt însă mult mai puțin optimiști: Previziunea Netă de Angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale față de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai mică valoare înregistrată în regiune din trimestrul III/2010 și până în prezent. Cea mai puțin ofertantă piață a forței de muncă va fi însă cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se așteaptă la o Previziune Netă de Angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior și cu 17 puncte procentuale mai scăzută decât cea din trimestrul I al lui 2013. „Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piața forței de muncă s-a egalizat, pe măsură ce angajatorii căutau echilibrul între a gestiona nesiguranța și a profita de oportunitățile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent și în noul an. Atât creșterile, cât și descreșterile numărului total de angajați devin marginale, iar variația inter-regională se diminuează,” precizează Valentin Petrof. „La începutul lui 2014 angajările primesc însă un ușor imbold și chiar dacă cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot întâmpina unele dificultăți în găsirea oportunității potrivite, credem că o piață mai puțin volatilă le va fi, în cele din urmă, benefică.”
Optimismul este în creștere și la nivel global. În 34 din cele 42 de țări și teritorii cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la o creștere a numărului total de angajați în trimestrul I al anului 2014, comparativ cu 29 de țări unde se preconizau creșteri în trimestrul IV/2013. În Europa, perspectivele sunt însă mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai încrezători, în timp ce angajatorii italieni preconizează cele mai drastice scăderi ale numărului de angajați. În Bulgaria, angajatorii sunt prudenți, iar Previziunea Netă de Angajare este de +1%. În schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimiști decât au fost vreodată, raportând o Previziune Netă de Angajare de +6%, cea mai ridicată valoare de la începerea studiului în această țară, în trimestrul III/2009.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națonală a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 17 – 29 octombrie 2013 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusă de către echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Comentarii

comentarii