Acasă Actualitate Majoritatea spitalelor din Timişoara va trece la Primăria Timişoara

Majoritatea spitalelor din Timişoara va trece la Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

 De la 1 iulie
Cea mai mare parte dintre spitalele din Timişoara va trece în administraţia Primăriei Timişoara, de la 1 iulie. La fel se va întâmpla şi cu celelalte spitale din judeţul Timiş – vor trece sub autoritatea primăriilor. Acţiunea va avea loc la nivel naţional. Amintim că, în acest moment, cel mai mare spital din vestul ţării, Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Timişoara, se află de mai mulţi ani în administrarea Consiliului Judeţean Timiş şi, probabil, aşa va rămâne. Ministerul Sănătăţii (MS) va păstra unităţile sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie şi spitale monospecialitate. Proiectul de lege a fost pus dezbaterii publice de către MS, la sfârşitul săptămânii trecute.

Deocamdată nu se ştie nimic concret

Flavius Boncea, PR Primăria Timişoara, a declarat că, deocamdată, în Timişoara, nu se ştie exact cum se va întâmpla. Dana Şpac, PR Direcţia de Sănătate Publică Timiş, de asemenea, a menţionat că e doar un proiect de lege şi nu se ştie nimic concret cum va fi în Timişoara. “Descentralizarea reprezintă, în acest moment, pentru România, una dintre soluţiile de eficientizare, dar şi de asigurare a transparenţei decizionale. Descentralizarea spitalelor reprezintă şi unul dintre obiectivele principale ale MS pentru anul 2010 şi un punct important în Programul de Guvernare şi rapoartele Băncii Mondiale pentru domeniul sanitar. Chiar dacă termenul vi se pare demonetizat şi l-aţi auzit probabil în discursurile mai multor miniştri, eu cred că descentralizarea reprezintă procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate însemna mai multă echitate şi mai multă sustenabilitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Nu va însemna abandonul sănătătăţii

Acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale, să se descurce cum vor putea şi cum vor şti,
ci MS va ceda rolul de administrator comunităţilor, care cunosc şi sunt aproape de nevoile cetăţenilor pe care îi reprezintă. Prin transferul către autorităţile locale, se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică. Descentralizarea înseamnă şi că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu MS, cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager în spitalele Timiş vor fi organizate de către Consiliul Judeţean Timiş.
Trebuie să amintim că procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cadrul personalului medical – şi aşa insuficient. Vor fi transferate autorităţilor locale peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public, la nivel naţional, adică 373 unităţi, dintre cele 435 existente.

Comentarii

comentarii