Acasă Cultura Mama Cărților – o realizare de excepție de 1,5 m pe 1...

Mama Cărților – o realizare de excepție de 1,5 m pe 1 m, după o sugestie de Jorge Luis Borges

1045
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei! Mama Cărților este o realizare de excepție. Este tipărită pe hârtie făcută manual în atelierele editurii Paideia, de serie unică. Deschisă, cartea are un metru și jumătate lungime și un metru înălțime. Conține texte și senzaționale gravuri, precum și miniaturi originale.

“Mama Cărţilor” a luat naştere pornind de la o “sugestie” pe care profesorul Ion Bănșoiu a găsit-o în conferinţele susţinute de Jorge Luis Borges, în anii ’70, la Buenos Aires.

La “sugestia” scriitorului argentinian, regăsim în “Mama Cărţilor” capitole din Divina comedia, 1001 de nopţi, Don Quijote, Decameronul, Povestea prinţului Siddharta, Caballa.

“A durat destul de mult timp până s-a conturat ideea unei cărţi imense care să arate ca o «Mamă» a cărţilor şi să simbolizeze trecerea la modernitate, sub sugestia comentariilor borgesiene. Această carte s-a făcut.

Am fost cuprins ca de o febră cât a durat construcţia ei; având această febră m-am gândit la «Mama cărţilor» ca la personajul unei alegorii, ca la cineva care îşi caută locul într-o lume în care documentele, gândurile, imaginile trec ca undele printre oameni şi se opresc la ei când aceştia le fac un semn, şi pleacă de lângă ei la un alt semn; m-am gândit şi la faptul că aceste semne devin rare când e vorba de lucruri de genul marilor opere ale unei umanităţi trecute, fără unde şi semnalizări.

Acest personaj alegoric ar putea arbitra situaţia pe care o generează această părăsire, a faptului că oamenii şi-au luat privirea de la ele, sub puterea undelor digitale; ea ar putea să-şi regizeze dispariţia pentru ca oamenii să înţeleagă o tragedie şi un sacrificiu de care nu sunt încă deplin conştienţi” , susține prof. Bănșoiu.

 

Comentarii

comentarii