Acasă Sport Mama unei sportive din Caransebeș a reclamat Federația Română de Gimnastică...

Mama unei sportive din Caransebeș a reclamat Federația Română de Gimnastică la DNA și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării: ”Fac genocid cu copiii noștri”

1005
DISTRIBUIȚI

13022462 1317591351591312 505593669 n-e1461237399739Silvana, mama gimnastei din Caransebeș Asiana Peng (16 ani), exclusă din lotul olimpic pe 19 decembrie, anul trecut, și trimisă să se pregătească cu junioarele de la Centrul de la Deva, a ajuns la capătul răbdării.

Înainte cu patru luni de test eventul eșuat de pe 17 aprilie, dar și după dezastrul necalificării echipei feminine la Olimpiada de la Rio, părintele a deschis Cutia Pandorrei, identificând, poate, câteva dintre cauzele care au condus la fiascoul dintr-un sport care ne învățase cu aurul muncit. Dincolo de valoarea sportivei și de cei care au luat o decizie mai mult sau mai puțin părtinitoare, din dialogul cu femeia care a reclamat Federația la DNA (abuz în serviciu) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (rele tratamente, rasism etc.) reies disperarea și durerea unui părinte.

 

Libertatea: Doamna Peng, care mai e situația cu…
Silvana Peng: Nu mă mai întrebați de situația noastră, eu am un mesaj clar: trasmiteți-le românilor să nu-și mai dea copiii la gimnastică, e un sport condus de incompetenți, inapți, nepregătiți… Asiana a pierdut 11 ani din viață, are cartilajul în pahar. Nu merita România sacrificiul fetei mele. Plâng, fiindcă e inadmisibil ca, după 50 de medalii, fata mea să fie distrusă și să trăiască deja din amintiri…

Marți, mai mulți federali au fost chemați la o audiere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării…
Da, e o sesizare din partea familiei, pentru rasism și rele tratamente aplicate copilului meu. E rasism în sport, domnule! N-o să intrăm în Schengen o mie de ani, ne dau afară și din Europa. Președintele Adrian Stoica n-a fost prezent, dar va trebui să fie la următorul termen, pe 3 mai. Și Stoica, și Anca Grigoraș… Să vedem ce-o să mai mintă. S-au dat de gol că Asiana era făcută să plângă când i se adresau la Izvorani folosind expresii jignitoare precum ”chinezoaico”, ”du-te-n mă-ta” și așa mai departe… Locul tuturor e la Jilava, pot să-i văd des, că stau aproape.

Știu că ați sesizat DNA, Guvernul. În ce stadiu mai sunt aceste spețe?
Înainte de asta o precizare. Stoica a spus în presă că gimnastele sunt vinovate pentru ratarea calificării la Rio. În nici o țară copii nu sunt incriminați! Am înțeles că două fete au decis să se retragă! Face genocid la adresa copiilor noștri… Cazul nostru…. Deși, de când avea 10 ani, toată lumea a spus că Asiana are valoare, în decembrie, anul trecut, au luat decizia de a o exclude din lotul olimpic. Stoica nu m-a sunat o dată, dacă îmi zicea în 2013, o luam pe alte drumuri. A renunțat la Asiana după 4 ani de lot. Pe 9 decembrie, după ce a anunțat-o că e exclusă din lotul olimpic, i-a zis că merge în Franța. Iar la competiție a luat medalii pe 11 și pe 12…Iar de pe 16, a trimis-o la Deva să se pregătească cu junioarele… Nici nu s-a uitat în ochii ei. Mi-a lăsat copilul pe drumuri în mijlocul semestrului. Din 19 familii cu fete la lotul lărgit, am fost singurul părinte care s-a mutat după fiica ei peste tot… Stoica a fost o singură dată la Izvorani, când l-a susținut pe Ponta…

Revenind…
E un dosar la DNA, abuz în serviciu. Am dovezi. Dacă în România n-o să-mi găsesc dreptatea, merg mai departe. Lupt pentru drepturile Asianei, pentru dreptatea ei, pentru banii care i s-au mâncat din indemnizație. Ea a primit drepturile doar pe ultimele trei luni, pe Bănicioiu și pe Szabo i-a durut în cot. Zburai din lot dacă lătrai! Întrebați-o pe Teodoru, care e în Belgia! I-am cumpărat Asianei pastile pe banii mei, palmiere – pe banii mei, deși Nadia Comăneci le trimisese gratis, dar la copilul n-au mai ajuns! Am înțeles că actualul președinte vrea să mai candideze. Suntem o țară de gunoaie. Să vină Merkel, că e pumn de fier, sau Obama să rezolve problemele și din sportul românesc. Am trimis scrisori la Iohannis, la Cioloș, eu urlu de patru luni despre ce e la lotul de gimnastică, dar abia acum s-a spart buba. Gimnastica trebuie să-și dea restart, altfel n-o să mai avem rezultate 500 de ani. Am curaj pentru copilul meu, sunt și foste gimnaste și alți părinți care mă susțin. În plus, pe 20 aprilie, ministrul Elisabeta Lipă a primit de la un deputat de Giurgiu o scrisoare semnată de părinți. Solicităm rente pentru copiii noștri care au muncit patru ani. E vorba de 9-10 sportive, generația 1999-2000. Să facă ceva doamna Lipă, că toată lumea a zis că nu poate. Inclusiv șeful COSR, Alin Petrache, și la el am fost în audiență…

Decizia de a o exclude pe Asiana pare una tehnică. Poate noi nu ne pricepem la gimnastică…
Valoarea copilului meu a fost identificată de mulţi oameni din gimnastică. Nadia Comăneci i-a subliniat calităţile şi a motivat-o în 2013, Gina Gogean a inventat-o, doamna Bitang a remarcat-o, de asemenea. În luna octombrie, se spunea despre Asiana că trebuie să mai crească şi la Rio va fi brici. La doar două luni distanţă, ea este trimisă la Deva. E inadmisibil să nu laşi un astfel de copil să-şi continue drumul spre Rio. Și cine a decis excluderea Asianei? La lot sunt oameni care nu se pricep la fenomen. Trebuie bani, trebuie pile? Adela Popa (foto), care a distrus nenumărate gimnaste, Ioan Coroiu, care a și fost retrogradat și pregătește acum copii de grădiniță? Lotul trebuie să aibă 5 antrenori aleși pe sprânceană. După dezastrul de la Mondialele de la Glasgow, Răzvan Șelariu s-a oferit să vină gratis. Pe Gina Gogean, care a șlefuit-o pe Asiana, a întrebat-o cineva de sănătate? Forminte, iar… Nu știu dacă se bagă… Ca să nu mai zic că domnul Stoica nici nu ne eliberează actele, să putem să mergem să concurăm pentru altă țară. Asiana are oferte, Germania, Brazilia… Poate merge așa la Olimpiadă.

La lot erau și Octavian Bellu și Mariana Bitang…
Au fost neplătiți, și, când au văzut care e situația s-au dat la o parte. Și kinetoterapeutul și-a dat demisia. Belu am văzut că a ieșit la pensie pe 17 februarie, cum o fi ieșit, că dânsul zice că a fost mai mult voluntar. Am înțeles că Mariana Bitang va candida la șefia FRG. La o emisiune tv, a spus că 60.000 de euro de la fundația dânsei, Casa Campionilor, se duc la Federație. Probabil că au o legătură cu Stoica, e ca vorba aia, pleacă ai noștri, vin ai noștri, tot o clică. Bitang, mare antrenoare, antrena pe skype în ultima vreme. Larisa Iordache sau Cătălina Ponor, care n-au probleme financiare, fiindcă iau renta de 20.000 de lei, de la dânșii au învățat ce fac… Oricum, dacă e să se facă ceva, să nu se mai pape degeaba miliardul de lei buget, acum e momentul unui cutremur în acest sport, un restart. Apropo, și Curtea de Conturi bate la ușa federației. Ia să nu mai fie gimnastica o afacere pentru unii! Să nu-și mai umple buzunarele și atât.

Totuși, nu cred că toți antrenorii aveau ceva cu fetița Dvs…
Care antrenori? Și cățelul meu putea fi adus antrenor la lot! Cu fata mea poate mergeam la Rio! Adela Popa e atât selecţioner, cât şi antrenor, arbitru. A fost promovată după doar trei ani, dar nu a învăţat la sărituri pe nimeni, nimic. Nici o fată nu a progresat! Larisa Iordache se exprimă foarte bine la acest aparat pentru că ea este produsul altor antrenori. Cu Popa am avut și alt proces, la Hunedoara, în 2009. Mi-a cerut 50.000 de euro ca s-o primească la clubul de la Deva. În 2009, emerita și valoroasa antrenoare și-a însușit câte 50 euro de la părinți, mai mult decât costa un echipament. Cei ce nu achitau, nu erau duși la concursul ”Mica Gimnastă”. Visa să-mi ia apartmentul prin cămătărie. M-a amenințat că fata mea nu va fi gimnastă cât va fi ea la lot! Că nu va ajunge la nici o competiție mare. Ceea ce s-a și întâmplat. A scos-o din echipa pentru Europenele de la Sofia cu o seară înainte de competiție. Le-a terminat psihic pe fete, au făcut psoriazis. Asiana e unica gimnastă pusă de Adela Popa, după cliosaună, să facă ture cu saci cu nisip legați de picioare. Putea să-și rupă mușchii! Și Bitang, și doctorul Beldie știu asta….Mi-am vândut casa ca s-o sprijin pe Asiana, și-au bătut joc, pe cine a interesat că n-am ce să mănânc?! Ţara asta pierde, dar cui îi pasă!? FRG ar trebui să aducă spuma antrenorilor la lot. Oameni de valoare care vor şi pot să modeleze, şlefuitori adevăraţi de diamante.

La finalul anului trecut, din lotul de 19 sportive s-a renunţat definitiv la două, iar 5 dintre ele au fost trimise de la Izvorani în pregătire la Deva. Cu alte cuvinte, au fost retrogradate. Întrele ele și Asiana Peng (16 ani / 33 de kilograme / 1,42 m), din Caransebeș, născută din mamă româncă şi tată chinez.

CELE DOUĂ SPORTIVE LA CARE S-A RENUNŢAT
•Paula Tudorache (CS Dinamo)
•Ioana Nicoară (Cetate Deva)

CELE 5 SPORTIVE CARE AU FOST TRIMISE LA LOTUL DE LA DEVA
•Andreea Muntean (Cetate Deva)
•Asiana Peng (Cetate Deva)
•Ştefania Stănilă (Cetate Deva)
•Ştefania Orzu (CSM Oneşti)
•Cristina Vrabie (CSA Steaua)

CELE 12 SPORTIVE RĂMASE ÎN CURSA PENTRU JO 2016
•Larisa Iordache (CS Dinamo)
•Catălina Ponor (CS Dinamo)
•Diana Bulimar (CS Dinamo)
•Andreea Iridon (Cetate Deva)
•Laura Jurcă (Cetate Deva)
•Anda Butuc (CSŞ 2 Bucureşti)
•Andreea Ciurusniuc (CSA Steaua)
•Ana Maria Ocolişan (Cetate Deva)
•Denisa Stanciu
•Dora Vulcan
•Maria Holbură
•Silvia Zarzu (CSM Oneşti)

Demersuri de la finalul anului trecut

Scrisoare către preşedintele FRG. În atenţia domnului Stoica Adrian

Subsemnata Peng Silvana Maria, mama sportivei de performanţă aflată în lotul României, la Izvorani, Asiana Peng, prin prezenta vă aduc la cunoştinţă, vă rog să analizaţi şi să luaţi măsurile optime ce se impun pentru revenirea gimnasticii româneşti în elită.
– rog explicaţii asupra modului de selecţie al gimnastelor care merg mai departe spre Test Event Rio 2016, având totuşi în vedere că numărul acestora nu depăşeşte 16 sportive de performanţă
Considerând că 27 decembrie 2012, dată la care Asiana a fost promovată în lotul naţional de gimnastică Izvorani şi până azi 13 decembrie 2015, 3 ani, sunt suficienţi pentru a analiza declinul şi eşecul la care asistaţi şi sperând că doriţi şi să şi faceţi ceva pentru România şi aceşti copii (respectând munca lor de circa 10 ani), rog explicaţii?
Cum permite FRG ca un antrenor care dovedeşte incompetenţă prin rezultate 2012 -2015, Adela Popa, să fie şi antrenor, şi selecţioner, şi arbitru. Şi e promovată în continuare în lotul României de gimnastică. Adela Popa priveşte gimnastele ca pe un instrument pentru creşterea valorii ei şi interes personal, putând fi declarată campioana României în acest domeniu (super bine adaptată). Antrenează diferenţiat, tratament şi comportament diferenţiat, selecţionare diferenţiată când are ocazia etc.
Vreau explicaţii clare din partea dumneavoastră, oameni care susţineţi gimnastica feminină din România, cum Asiana Peng, cu ajutorul Adelei Popa şi a echipei e nu poate servi ţara şi n-are loc în echipa selecţionată pentru Rio.
Stau la dispoziţie cu orice nelămurire amănunţită şi sper în buna credinţă a dumneavoastră şi tuturor decizionalilor susţinători ai gimnasticii româneşti.

Vă mulţumesc. Cu stimă, Silvana Peng
13 decembrie 2015, Bucureşti

Scrisoare deschisă către Federaţia Română de Gimnastică, MTS şi COSR

În calitate de părinte a unei gimnaste de performanţă a României, cu dorinţa să meargă bine gimnastica română, cred în acelaşi timp bine şi copilui şi cred că şi dumneavoastră aveţi aceeaşi dorinţă, de aceea vă adresez:
– vă rog să analizaţi, verificaţi şi luaţi măsuri dacă e cazul. Din anul 2012 în 2015, 3 ani, lotul României de gimnastică feminină nu a mers spre bine, cred că rezultatele se văd clar. Poate sunt mai multe motiv, dar eu ridic o singură observaţie care ca părinte de sportiv de performanţă văd şi simt din plin.
Adela Popa ca antrenor, principală pe sărituri 2012-2015, ca rezultate pentru întreaga echipă nu a adus nici dificultate, nici alt plus. În mod normal, în trei ani trebuie să se vadă rezultate vizibile în bine şi am observat că antrenează diferenţiat, selecţionează şi are comportament diferenţiat şi nepotrivit.
Tot am sperat că o să meargă spre bine, dar acum am observat că Adela Popa este promovată din nou, în continuare. În condiţiile astea eu nu văd că va fi mai bine pentru gimnastica din română şi clar nici pentru sportivii de performanţă. De aceea azi, în calitate de părinte a uneia dintre gimnastele de performanţă româneşti ridic una dintre probleme, cu speranţa că dumneavoastră sunteţi în măsură să susţineţi gimnastica.

Vă mulţumesc şi vă stau la dispoziţie.
Cu stimă, Silvana Peng. 13 decembrie 2015. Bucureşti

”Este opinia doamnei Peng, dar nu doresc să am vreo reacţie. Şi la şcoală nu toată lumea e de nota 10!” – Adela Popa, antrenor, pentru prosport.ro

Citiți articolul integral pe libertatea.ro

Comentarii

comentarii