Bazilica de la Radna (județul Arad) este cel mai vizitat loc de pelerinaj al catolicilor din întreaga zonă de Vest a României. Foarte mulţi pelerini vin din Ungaria, cât şi Transilvania. De mai bine de 300 de ani, aici se sărbătoreşte naşterea Sfintei Fecioare Maria.
Și astăzi Bazilica Maria Radna e plină, pe parcursul zilei având loc slujbe religioase.
Sfântă Liturghie Solemnă a fost oficiată de Excelența Sa Iosif Csaba Pal, Episcop de Timișoara, s-au oficiat slujbe în limbile maghiară, germană și croată, iar Sfântă liturghie în limba română a fost oficiată de preoții Hojda Ionuc și Muțiu Petru.
Începând cu ora 17.00, în bazilică va avea loc un concert de muzică spirituală susținut de artistul timișorean Gheorghe Iovu.
Construcţia biserici începe în 1756
Prima biserică a fost înălţată aici la 1520. La invazia turcească asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsă din temelii, însă icoana Maicii Domnului a rămas intactă. După ce turcii au fost alungaţi din Banat, o nouă biserică a fost construită. Aceasta a devenit însă prea mică. La data de 7 iulie 1756, are loc aşezarea pietrei de temelie a actualei biserici.
În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea conferă bisericii de pelerinaj din Maria-Radna titlul de “Basilica Minor”.
Bazilica Maria Radna a fost reabilitată în 2015, în urma unei finanţări de aproximativ 11 milioane de euro, din fonduri europene. După reabilitare a fost inclusă în circuitul european de turism ecumenic, cu dorinţa ca anual să fie vizitată de aproximativ 60.000 de turişti.