Acasă Actualitate Marcel Vela: „Judeţul Caraş-Severin se va integra foarte bine în Regiunea Banat...

Marcel Vela: „Judeţul Caraş-Severin se va integra foarte bine în Regiunea Banat şi va beneficia, la fel ca şi celelalte judeţe, de această frăţie între bănăţeni”

DISTRIBUIȚI

marcel vela 1Marcel Vela a fost prezent la dezbaterea pe tema regionalizării ce a avut loc la Timişoara, vineri, 7 iunie. Primarul oraşului Caransebeş este unul din membri marcanţi ai PNL şi un edil local care conduce de mult timp municipiul din Caraş-Severin.

 

Ce înseamnă regionalizarea şi cât de binevenită este ea?

Regionalizarea este binevenită pentru toată lumea. Orice comună, oraş, municipiu, pentru toate cele patru judeţe, pentru viitorul cetăţenilor în special. Regionalizarea înseamnă o altă abordare, o altă organizare, o altă mentalitate,. Cred că este momentul ca regionalizarea să fie, în această etapă, prioritatea administraţiei centrale, regionale, judeţene şi locale, pentru că ea va însemna o schimbare radicală în viaţa oamenilor.

Ce va avea de câştigat Caraş-Severinul?

Judeţul Caraş-Severin va avea de câştigat foarte mult. Dacă mă refer la câteva zone, punctuale, aş putea spune că ar câştiga o infrastructură echilibrată, armonizată şi integrată în regiunea Banat. Ar câştiga, evident, investiţii care ar veni în urma acestei dezvoltări a infrsstructurii. În Banatul de munte sunt oportunităţi, sunt zone turistice extraordinare, bogăţii naturale, sunt cetăţeni din judeţul Timiş care au proprietăţi în zona de munte – Trei Ape, Muntele Mic, Semenic. Zona Băile Herculane este o oportunitate, zona Dunării, Sudul regiunii va fi o oprtunitate. În acest context, cred că judeţul Caraş-Severin se va integra foarte bine în Regiunea Banat şi va beneficia, la fel ca şi celelalte judeţe, de această frăţie între bănăţeni.

Ce plus va aduce regiunea Caraş-Severinului?

Zona Caraş-Severin are o forţă de muncă bine pregătită, stabilă, aceeaşi mentalitate ca şi cetăţenii judeţului Timiş. Oportunităţile pentru a crea locuri de muncă vor fi egale pentru cărăşeni, la fel ca şi cele pentru timişeni, arădeni sau hunedoreni. Vor fi oportunităţi pentru oameni de afaceri din Timişoara, care vor avea o altă structură şi alte oportunităţi pentru a investi în aceeaşi regiune, în care administraţia este într-un singur oraş, la Timişoara. Un om de afaceri din Timişoara altfel va derula o investiţie în Moldova Nouă, Bocşa, Herculane, inclusiv la Caransebeş, ori în alt judeţ, ştiind că instituţiile administrative sunt aceleaşi pentru hunedoreni, cărăşeni, timişeni şi arădeni.

De unde vin banii?

Toate competenţele care ţin de finanţare, scrierea de proiecte, accesarea fondurilor europene se transferă de la ministere spre regiune. Toate oportunităţile în următoarea perioadă de finanţare europeană 2014-2020 vor fi la nivel decizional regional. În acest context, orice preşedinte de regiune înţelept, orice membru al consiliului regional inspirat şi bine pregătit, atunci când gândeşte o strategie de dezvoltare a infrastructurii nu o mai gândeşte până la limita judeţului, ci o gândeşte până la limita regiunii, în favoarea tuturor cetăţenilor din regiunea respectivă. Ţara Banatului este pentru toţi bănăţenii o stare de a fi, un fel de gândi şi ne simţim cu toţii că aparţinem de Banat şi de reşedinţa Timişoara.

Ce probleme aţi avut în relaţiile cu administraţia centrală?

Pentru Caransebeş, marile probleme pe care le-am întâmpiat au fost la ministere. Am avut proiecte prentru reamenajarea unor parcuri blocate pe la Bucureşti, finanţarea unui spital, care a fost blocată timp de doi ani.
Decizia finanţării revenind la nivel regional, va fi în avantajul tuturor primăriilor, consiliilor locale şi al cetăţenilor. Proiectele se vor dinamiza, vor fi  tratate obiectiv, rapid şi eficient.

Comentarii

comentarii