Acasă Cultura Marea deconectare de la Timișoara:Central European Film Festival 2021: Noua realitate!

Marea deconectare de la Timișoara:Central European Film Festival 2021: Noua realitate!

DISTRIBUIȚI

Bănățenii sunt invitați la cea de-a cincea ediție a Central European Film Festival Timișoara: Noua realitate, care va avea loc,în perioada 1-5 septembrie 2021,în mai multe spații din Timișoara:Universitatea de Vest, Grădina de vară Capitol, Garnizoana militară, Ambasada.

”Marea Resetare despre care se tot vorbește va deveni pentru cinci zile Marea Deconectare. O provocare pentru fiecare dintre voi care nu este legată nici de transformarea digitală și nici de schimbări de valori. Vă provocăm, așadar, să încercați emoțiile ecranului, să vă salvați de la o viață monocromă prin intermediul filmului, de-a lungul a cinci zile de festival”, este mesajul organizatorilor.

După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin), Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus un focus pe Norvegia.

Miercuri, 1 septembrie, ora 21:00, Central European Film Festival Timișoara se deschide cu un cineconcert în Piața Unirii – filmul românesc Manasse din 1925, în regia lui Jean Mihail pe muzica Mădălinei Pavel. Eroina filmului este Lelia Cohanovici, o tânără evreică din capitală, care se îndrăgostește de creștinul Matei Frunză, dar părinții acesteia, Nissim și Esther, doresc să o mărite cu coreligionarul lor, Emil Horn. Ce anume se întâmplă în ziua nunții și cum muzica lumii surprinde sonor acțiunea filmului, vom descoperi în 1 septembrie.Distribuție: Romald Bulfinski, Iosif Kamen, Maria Ciucurescu

Mădălina Pavăl însoțește filmul alături de 12 muzicieni talentați: Alexei Turcan – acordeon și chitară, Raluca Stratulat – vioară, Ioana Turcu – flaut, Cristian Chirodea – tobe, Lucian Naste – chitară, Alex Corlan – bass, Diana Ciudin – vioară, Sarah Andreescu – vioară, Larisa Retegan – violă, Mihail Grigore – violoncel, Iacob Artin Panighiant – contrabas și Alice Hristodor – harpă.

Și în acest an proiecțiile vor fi completate de evenimente conexe: lansări de carte și workshop-uri despre film pentru adolescenți, realizate în colaborare cu Asociația Contrasens. Astfel, tinerii pasionați de lumea filmului pot alege între ateliere despre ecranizări după benzi desenate cu Bogdan Movileanu, atelier despre casting cu Viorica Capdefier sau atelier despre secvențe memorabile din filme românești cu Bogdan Movileanu și Marian Sorin Rădulescu, sau de ce nu, pot participa la toate cele enumerate.

Intrarea la toate evenimentele din festival este liberă.

Central European Film Festival Timișoara este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Parteneri culturali: Universitatea de Vest Timișoara, Norwegian Film Institute, Cărturești, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Asociația Culturală Contrasens, Ambasada, UNATC, Agenția Națională de Filme, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara.

 

Comentarii

comentarii