Acasă Politica Marea manifestație pro-PSD. Sau anti?

Marea manifestație pro-PSD. Sau anti?

DISTRIBUIȚI

Nucleul dur din conducerea PSD a decis. Va fi organizată o uriașă manifestație de susținere a politicilor acestui partid. Ea are în mod vădit scopul de a contracara în plan politic manifestațiile anti-PSD de tipul #rezist și #agresiv. Replica este gândită ca un instrument absolut democratic de manifestare a forței și încrederii de care se bucură alianța aflată la guvernare. Și programul acesteia. Inclusiv cel legat de Justiție. Există însă și o dimensiune stranie, ca să nu-i spun perversă, a acestui proiect. Ea este dată de sindicate. Care ies și ele la luptă. Contra PSD. Și acolo este vorba de sute de mii de oameni. Cine va fi de o parte și cine va fi de cealaltă, în condițiile în care, în bună măsură, cele două mulțimi anunțate sunt cam aceleași?

Nu discut acum aici despre #rezist sau #agresiv. Aceste mișcări reprezintă o altă mulțime, care se poate ridica tot la câteva sute de mii de persoane. Sunt membri ai unor ONG-uri, simpli cetățeni cu vederi de dreapta, membri și simpatizanți ai partidelor din Opoziție. Întrucât în ansmblul ei Opoziția și populația anti-PSD reprezintă aproape jumătate dintre cetățenii României, poate fi ușor estimat potențialul unor mișcări de protest împotriva Guvernului PSD. Dar ce se întâmplă în cealaltă parte?

În cealaltă parte a spectrului politic există, teoretic, populația care susține coaliția PSD-ALDE, care a votat pentru programul Guvernului și care urmează să fie chemată pentru a-l susține nu numai prin vot, așa cum a făcut-o în urmă cu un an, ci și în stradă. O intenție cât se poate de democratică. Materializată într-un moment în care PSD este luat cu asalt, urmărindu-se pe diverse căi scoaterea sa de la putere. Marea problemă este însă că această mai mult de jumătate din populația României este în acest moment împărțită. Pe de-o parte sunt sindicatele care au anunțat mari demonstrații de stradă și impresionante acțiuni de revoltă, unele dintre ele urmând să fie concretizate prin grevă generală. Evident că întreg acest scenariu are drept scop contestarea unora dintre măsurile guvernamentale care, conform liderilor sindicali, afectează masa salarială. Cine sunt cei pe care sindicatele anunță că-i mobilizează în vederea unor mari acțiuni de protest sau chiar a grevei generale? Cei mai mulți sindicaliști provin din sectorul de stat. Grosul reprezentându-l bugetarii. În mod paradoxal, această uriașă masă sindicală – bugetarii reprezintă circa un milion de cetățeni, iar acestora li se adaugă și non-bugetarii, proveniți însă din societăți comerciale cu capital majoritar de stat – se suprapune în linii mari cu electoratul PSD. Respectiv cu cei pe care partidul are intenția de a-i chema în stradă pentru a-i susține politicile.

Chiar dacă cele două tipuri de manifestații nu vor fi simultane, este greu, dacă nu chiar imposibil de presupus că același sindicalist azi va ieși la o manifestație anti-guvernamentală și va intra eventual în grevă generală, iar mâine sau cu o zi mai devreme va ocupa piețele marilor orașe pentru un mesaj diametral opus, de susținere a Guvernului și a majorității parlamentare.

Iată o situație unică în felul ei, din care PSD, în loc să iasă bine, ar putea să iasă prost. Iar Opoziția ar putea primi astfel un cadou nesperat, tocmai din direcția unei străzi care, în urmă cu un an, a votat pentru PSD.

Pentru a ieși din acest aparent cerc vicios, PSD ar trebui să facă în prealabil, adică înainte de a declanșa demonstrațiile preconizate, două operațiuni. Prima este cea de evaluare a situației reale. Câți mitingiști din electoratul PSD vor reuși liderii sindicali să scoată în stradă pentru acțiuni de protest împotriva Guvernului, angrenându-i și într-o grevă generală și câți dintre membrii acestor centrale sindicale pot fi îndreptați într-o direcție diametral opusă, răspunzând chemării PSD? După această evaluare a forțelor reale existente în teren, dacă este cazul, PSD ar trebui să le solicite liderilor sindicali un moratoriu. Pentru a nu fi creată o stare de confuzie generală, pentru a se putea face o separare a apelor, este util ca mai întâi să se desfășoare demonstrațiile cu caracter politic, cele preconizate pentru susținerea alianței majoritare și a Guvernului și apoi, după un interval de timp, ar urma să aibă loc demonstrațiile pur sindicale de natură revendicativă în domeniul drepturilor salariale și a condiților de muncă.

În situația dată, destul de agitată, cu un semnificativ potențial exploziv, aceasta este pentru PSD singura soluție soft de natură să nu-i permită Opoziției ca, profitând de o situație în esența ei confuză, să își adjudece în mod incorect și o parte semnificativă a populației de stânga.

Comentarii

comentarii