Acasă Cultura Marea sărbătoare a etniilor a recreat atmosfera Banatului de altădată la Muzeul...

Marea sărbătoare a etniilor a recreat atmosfera Banatului de altădată la Muzeul Satului Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marea sărbătoare a etniilor a reunit la Muzeul Satului Bănățean Timișoara, timp de două zile, 17-18 iunie, elita ansamblurilor folclorice de sârbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani și machedoni care au recreat atmosfera Banatului de altădată la Pădurea verde.

La deschiderea amplei manifestări, invitat special a fost Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care a amintit că, dat fiind că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, nu putea lipsi Festivalul etniiilor.

“La Muzeul Satului, am creat o oaza a satului bănățean, aici la Timișoara. Toate evenimentele organizate de specialiștii de la muzeu împreună cu celelalte instituții subordonate Consiliului Județean Timiș sunt dedicate cetățenilor din Timișoara și din Timiș. Anul acesta nu putea sa lipsească Festivalul etniilor, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii 2023”, a fost mesajul lui Nica.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș, organizează două zile de folclor autentic românesc și al etniilor bănățene, costume tradiționale frumos conservate și restaurate, multă voie bună și bucurie la un eveniment, în care de peste 20 de ani sărbătorim multiculturalitatea și convivialitatea spațiului bănățean.

Festivalul Etniilor a debutat debutează sâmbătă, 17 iunie, la ora 18, cu o paradă a etniilor: germană, ucraineană, sârbă, aromână și rromă, urmată de un spectacol de muzică și dansuri în care s-a regăsit conservată identitatea Timișoarei, un oraș cosmopolit și cu tradiții multiculturale.

Din Republica Moldova a fost invitat Ansamblul Folcloric din Nisporeni.

Invitatul special al serii este Damian&Brothers.

Damian Drăghici, compozitor și interpret, este un nume cunoscut în peisajul muzical național și internațional.

A cântat alături de Joc Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy, Zucchero, în cadrul turneului european ”Night of the Proms Tour” din 2004 și 2006. În 2006 a cântat alături de Nigel Kennedy, la concertul ”Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală. Din 2006 este liderul proiectului Damian&Brothers, cu care a scos 2 albume ”Magdalena” și ”Romaniac” și a susținut peste 600 de concerte. Muzica Damian&Brothers îmbină stiluri muzicale diferite cu un mesaj puternic împotriva discriminării etnice.

Festivalul Etniilor a continuat duminică, cu parada etniilor bulgară, maghiară, evreiască și slovacă, urmată de un spectacol plin de culoare și pasiune pentru muzica și dansurile tradiționale. În recital este Ansamblul Prodesionist Banatul. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul.

Festivalul etniilor este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin Programul Național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”.

 

Comentarii

comentarii