Acas─â Politica Marele tun al micului premier

Marele tun al micului premier

593
DISTRIBUIȚI

Faptul c─â a r─âmas doar interimar dup─â succesul mo╚Ťiunii de cenzur─â, cu alte cuvinte un premier mic, nu-l ├«mpiedic─â pe Florin C├«╚Ťu s─â trag─â un nou tun de mari propor╚Ťii. Fostul s─âu tovar─â╚Ö de drum, Claudiu N─âsui de la USR, ╚Ötie desigur ce spune, dar exagereaz─â fire╚Öte c├ónd afirm─â c─â jaful pus la cale de ╚Öeful PNL, care este totodat─â ╚Öeful interimar al Guvernului, este cel mai mare din istoria Rom├óniei. N─âsui pulverizeaz─â programul ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ, pentru care s-ar fi rupt coali╚Ťia.

Noi, cei din pres─â, am ╚Ötiut tot timpul c─â membrii de vaz─â ai coali╚Ťiei s-au certat ╚Öi s-au ├«nvr─âjbit pe bani. Nu pe principii. ╚śi m─â num─âr printre cei care au sesizat ├«ntre altele ╚Öi rapacitatea demnitarilor USR, ├«ncep├ónd cu faimosul Vlad Voiculescu, pe care eu l-am dezv─âluit pentru prima dat─â, ╚Öi continu├ónd cu Claudiu N─âsui, care punea la r├óndul s─âu la cale un jaf de mari propor╚Ťii ├«n economia rom├óneasc─â. Ceea ce nu ├«nseamn─â c─â nu i-am dat dreptate lui Vlad Voiculescu atunci c├ónd a devoalat fapte foarte grave, s─âv├ór╚Öite de c─âtre liberali pe seama s─ân─ât─â╚Ťii publice ├«n ministerul pe care acesta l-a condus vremelnic. Precum ╚Öi ├«n╚Öelarea opiniei publice prin difuzarea de informa╚Ťii false despre pandemie. La fel procedez acum ╚Öi ├«n cazul lui Claudiu N─âsui. Cu alte cuvinte, dac─â ho╚Ťul strig─â ho╚Ťii, nu ├«nseamn─â nicidecum c─â nu are la r├óndul lui dreptate. S─â-i d─âm deci lui N─âsui ceea ce e al lui N─âsui.

Acesta se refer─â strict ├«n dezv─âluirea f─âcut─â ieri pe pagina sa de Facebook la Planul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â. PNDL 3. Pe care liberalii, ├«ntr-o

├«ncercare de a am─âgi opinia public─â, ├«nvelind mizeria ├«ntr-un ambalaj frumos, l-au denumit pompos planul ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ. Pentru acest plan, care aparent este destinat dezvolt─ârii tuturor comunit─â╚Ťilor locale din Rom├ónia, cet─â╚Ťenii acestei ╚Ť─âri, lovi╚Ťi n─âprasnic de criza pandemic─â ╚Öi rup╚Ťi din ce ├«n ce mai r─âu la buzunare de cea energetic─â, vor trebuie s─â scoat─â de unde pot 10 miliarde de euro ├«n urm─âtorii ani.

Sun─â frumos, nu? S─â pomp─âm bani at├ót de necesari comunit─â╚Ťilor locale, pentru ca acestea s─â dispun─â ├«n fine de canalizare, de re╚Ťele de ap─â, de gaze ╚Öi de drumuri practicabile. ╚śi, aten╚Ťie, cum ne garantau Florin C├«╚Ťu ╚Öi ai lui, aceste sume colosale de bani vor fi distribuite f─âr─â discriminare. De ele vor beneficia, ni s-a garantat, toate comunit─â╚Ťile locale, indiferent dac─â sunt conduse de lideri PNL sau de lideri ai altor partide. Pentru c─â, spuneau unii, dac─â faci de pild─â o re╚Ťea de ap─â sau de gaze, nu po╚Ťi s─â o limitezi pe perimetrul unei singure comune. Asemenea re╚Ťele se ├«ntind pe distan╚Ťe mari ╚Öi, ca atare, inevitabil trec ╚Öi prin localit─â╚Ťile conduse de c─âtre reprezentan╚Ťii altor partide. ├Än teorie, sun─â frumos.

Ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«ns─â ├«n practic─â ne spune acum N─âsui, care vine din interiorul sistemului. ╚śi are acces la informa╚Ťii de prim─â m├ón─â. ├Än Rom├ónia real─â a acestui program ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ, de o parte ├«nsemnat─â a celor 10 miliarde de euro va beneficia ╚Öi deja beneficiaz─â clientela de partid. Clientela PNL. ├Än ce mod? ├Än primul r├ónd prin intermediul contractelor de consultan╚Ť─â. N─âsui ne spune c─â ar fi fost semnate p├ón─â ├«n prezent peste 1.500 de asemenea contracte. Ele sunt perfectate cu societ─â╚Ťi de profil reale sau mai pu╚Ťin reale, adev─ârate sau fictive, ale oamenilor PNL. Care astfel vor fi servi╚Ťi cu sume exorbitante. Cu certitudine, conform unui mai vechi obicei rom├ónesc, se va face para-nd─âr─ât. Dar despre ├«ntoarcerea unor bani c─âtre liderii politici vom afla mai t├órziu, din viitoarele dosare DNA. P├ón─â una alta, N─âsui descoper─â c─â sunt 267 de societ─â╚Ťi de ÔÇ×consultan╚Ť─âÔÇŁ, care au avut acces la aceste fonduri, f─âr─â vreo licita╚Ťie. O singur─â societate dintre acestea, Media Marketing SRL, de╚Ťine p├ón─â ├«n prezent nu mai pu╚Ťin de 1.004 contracte pe programul ÔÇ×Anghel SalignyÔÇŁ. Cei interesa╚Ťi pot afla cu u╚Öurin╚Ť─â consult├ónd Registrul Comer╚Ťului cine sunt ├«n mod oficial ac╚Ťionarii ╚Öi managerii acestui SRL ╚Öi care sunt persoanele care se ascund cu discre╚Ťie, de frica ANI, ├«n spatele lor. Pe locul doi ├«n acest top este un alt SRL, Pro Regie Consulting, care ╚Öi-a adjudecat nu mai pu╚Ťin de 273 de contracte. Alte a╚Öa zise societ─â╚Ťi de consultan╚Ť─â, care au ob╚Ťinut contracte grase cu statul prin intermediul Guvernului PNL, au unu-doi angaja╚Ťi sau chiar niciunul. Nu mai intr─âm acum ├«n alte detalii. Iat─â cum, cu o vitez─â uluitoare ╚Öi ├«n condi╚Ťiile ├«n care avem de-a face cu un Guvern interimar, demis constitu╚Ťional prin cea mai votat─â mo╚Ťiune de cenzur─â din toate timpurile, ├«nainte de a avea vreun metru de conduct─â de gaz sau de ap─â sau de canalizare sau de drum public, din tortul public se ├«nfrupt─â deja sute ╚Öi sute de interpu╚Öi.

Nemaipun├ónd la socoteal─â ceea ce Claudiu N─âsui ascunde, pentru c─â ini╚Ťial a fost ╚Öi el parte, cu ├«ntreg USR-ul, al acestei jonglerii. ╚śi anume c─â, din miliardele puse la dispozi╚Ťie de Uniunea European─â tocmai ├«n scopul inject─ârii lor ├«n comunit─â╚Ťile locale, ├«n vederea moderniz─ârii acestora, autorit─â╚Ťile rom├óne nu au fost capabile s─â cheltuie dec├ót 40%. Pentru c─â banii europeni se fur─â cu mai mult─â fric─â dec├ót banii cet─â╚Ťenilor Rom├óniei. Pentru c─â atunci c├ónd este vorba de banii europeni, sunt la mijloc mai multe criterii ╚Öi mai multe controale. ╚śi intervine mai des DNA. Care, odat─â sesizat─â oficial, nu mai are cum s─â ascund─â murd─âria sub pre╚Ö.

Dar, p├ón─â una alta, s─â fim aten╚Ťi la dezv─âluirile f─âcute ieri de Claudiu N─âsui. ╚śi s─â le d─âm cuvenita greutate. Dac─â reprezentan╚Ťii USR vor ajunge la putere, ├«ntr-un guvern monocolor ╚Öi minoritar, Guvernul Zero 2 condus de Dacian Ciolo╚Ö, atunci ace╚Ötia vor pune fire╚Öte batista pe ╚Ťambal. ╚śi vor dirija ceea ce a mai r─âmas nesifonat de PNL c─âtre propria clientel─â. Dar, p├ón─â atunci, iat─â, s-a creat o fereastr─â de oportunitate. Un premier din ce ├«n ce mai mic ├«i d─â acestei ╚Ť─âri un tun din ce ├«n ce mai mare.

Comentarii

comentarii