Acasă Actualitate Mari nume ale Banatului care s-au dăruit copiilor

Mari nume ale Banatului care s-au dăruit copiilor

DISTRIBUIȚI

Ziua Copilului aduce bucurie atunci când cei mici sunt voioşi şi sănătoşi. La starea lor de sănătate lor veghează în primul rând părinţii, dar când situaţia îi depăşeşte, vin în ajutor medicii. Unul dintre medicii care şi-au dăruit viaţa “copilăriei fericite” a fost dr. Iosif Nemoianu, întemeietorul puericulturii în Banat.

Ore câți dintre timișoreni știu că strada pe care se află Spitalul de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu poartă numele celui care a fost întemeietorul puericulturii bănățene? Sau că dr. Iosif Nemoianu (1894-1968), medic de elită al Banatului interbelic, a făcut parte dintr-un neam de intelectuali și cărturari celebri? 
Fratele său, Petru Nemoianu (1892-1952), a fost avocat, publicist, deputat, prieten cu Octavian Goga, ministru al agriculturii, anticomunist fervent, ceea ce și explică moartea sa în lagăr, în 1952. 

Peste ani, un alt nume din familia Nemoienilor — criticul și teoreticianul literar Virgil Nemoianu, părintele structuralismulu românesc, strălucit profesor în SUA de când a plecat acolo în exil, în 1975.

Dar pentru tema zilei de astăzi, Ziua Copilului, se cuvine să spunem că dr. Iosif Nemoianu a făcut o muncă de pionier pentru puericultura din Banat, practic înființând echipe de puericultură extrem de apreciate de sociologul Dimitrie Gusti pentru că aceste echipe ofereau informații prețioase cu privire la mentalitatea și obiceiurile țăranilor referitoare la sănătatea copiilor. Așa se face că Institutul Social Banat-Crișana, înființat în 1932, l-a avut între membrii fondatori și pe Dr. Iosif Nemoianu.

În aceeași idee a educării mamelor de la periferia societății, a susținut sute de conferințe și cursuri despre îngrijirea copiilor, iar în 1934 a înființat prima școală de surori-infirmiere de puericultură la Timișoara. 

În 1943 a fondat Centrul de Ocrotirea Copiilor din Timișoara și un Oficiu de Studii asupra Familiei. 
Dacă vreți o cifră, iată una vorbește de la sine despre dăruirea și competența sa: dacă în 1923 rata de mortalitate în rândul sugarilor asistați era de 33 la sută, în 1945 a ajuns la doar 3 la sută! Dincolo de statistici și date, surâsul copiilor pe care i-a vindecat sau salvat! (neuromed.ro).

Comentarii

comentarii