Acasă Actualitate Maria Grapini a premiat 46 de elevi la concursul de creație ”Mărțișor”,...

Maria Grapini a premiat 46 de elevi la concursul de creație ”Mărțișor”, în Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Eurodeputata umanistă, Maria Grapini din Timișoara, membră în Grupul S&D, în cadrul Parlamentului European, a participat, joi, în calitate de invitat de onoare și sponsor general la concursul educațional „Moștenire”, organizat anual de Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, în perioada 25-26 august, în orașul Durlești din Republica Moldova.

Eurodeputata Grapini, care susține de mai mulți ani acest concurs, ajuns la cea de a 28-a ediție, s-a declarat impresionată de nivelul de cunoștințe la istorie și literatură al elevilor și a precizat, în context, că un asemenea concurs ar trebui organizat și în România.

Cu aceasta ocazie, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a premiat și 46 de elevi care au participat la concursul de creație ”Mărțișor”, organizat împreună cu Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”

”Vin, de fiecare dată, cu drag la concursul „Moștenire” și mulțumesc „Asociației pentru Sprijinirea Basarabiei”, președintelui Gheorghe Furdui. Trebuie să spun că acest triunghi profesor-elevi-părinți este extraordinar în formarea voastră, a elevilor, a carierei voastre. Cred foarte tare că avem foarte mult nevoie de asemenea concursuri, competiții, în care putem să valorificăm, să transmitem lucruri extrem de importante pentru fiecare națiune, și anume, că fără cultură, fără istorie, fără limbă propria,  poporul respectiv, nu se poate identifica în lume.

M-am convins, de șase ediții, de când vin în mijlocul dvs, că toți faceți lucrări excepționale, cunoașteți foarte bine temele care vi se dau, le prezentați extraordinar. Am vorbit despre acest lucru și în România, și la Bruxelles, și cred că trebuie să mergem înainte. Vă doresc succes tuturor și trebuie să vă spun că, indiferent de locul pe care îl veți obține la acest concurs, simplul fapt că v-ați pregătit să participați aici este o treaptă mai sus pentru fiecare dintre voi. Eu am inițiat, de altfel, în România, o caravană care se numește “Bucuria de a fi propriul tău stăpân”  pentru că, fără educație, fără o vocație, fără o profesie, nu puteți fi propriul vostru stăpân.

De aceea, vă îndemn pe toți să vă pregătiți, nu pentru părinți, nu pentru profesori, ci pentru voi”, a precizat, în mesajul său transmis celor prezenți, europarlamentara umanistă.

În acest an, concursul se adresează elevilor claselor a IX-a – a XII-a, din școlile din Republica Moldova, și are două secțiuni: istoria românilor și limba și literatura română.

Obiectivul concursului constă în sensibilizarea și instruirea tinerilor, orientarea lor spre cunoașterea adevărului istoric, studierea limbii și literaturii române printr-o pregătire temeinică și prin încurajarea participării la activități extrașcolare. O prioritate constituie și promovarea valorilor europene ținând cont de faptul că câștigătorii concursului vor beneficia de excursii în Uniunea Europeană.MIRON

 

Comentarii

comentarii