Acasă Politica Maria Grapini ia de urechi Comisia Europeană cu privire la achiziția de...

Maria Grapini ia de urechi Comisia Europeană cu privire la achiziția de vaccinuri împotriva COVID19

DISTRIBUIȚI

Eurodeputata Maria Grapini din Timișoara cere explicații în privința contractelor de achiziții de vaccinuri împotriva Covid-19, dintre Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri.

Însă răspunsul comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a provocat nemulțumirea eurodeputatului umanist. Susținătoare ferventă a transparenței în cheltuirea banilor cetățenilor europeni, eurodeputata umanistă, Maria Grapini, membră în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris privind contractele de achiziții de vaccinuri împotriva COVID-19, dintre Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri.

În baza transparenței de care trebuie să dea dovadă toate instituțiile europene, a precizat eurodeputatul Grapini, ar trebui să cunoaștem conținutul contractelor de achiziții de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a putea, la rândul nostru, să răspundem întrebărilor cetățenilor.

“Aștept răspuns din partea Comisiei privind procedura de acces la contractele încheiate de către Comisie cu producătorii de vaccinuri și contractele încheiate de către statele membre cu Comisia. Mă interesează, în special, contractele încheiate cu țara mea, România”, a punctat Maria Grapini care în calitatea sa de membră a Comisiei CONT a Parlamentului European, dar și de vicepreședintă a Comisiei IMCO și membră a Comisiei LIBE, a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Cum aș putea avea acces la contractele încheiate între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri?

În răspunsul său, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a precizat că, Comisia Europeană s-a angajat să asigure transparența și responsabilitatea și a publicat deja pe site-ul său versiuni, cu părțile confidențiale acoperite, ale tuturor contractelor privind vaccinurile împotriva COVID-19.

Potrivit înaltului oficial european, chiar și după încheierea unui contract cu Comisia, producătorii sunt în continuare interesați să își comercializeze vaccinurile pe piața mondială. Prin urmare, a adăugat Stella Kyriakides, există un interes legitim al companiilor respective, care au făcut investiții foarte mari în cercetare și în capacitatea de producție, ca anumite condiții ale contractelor încheiate cu Comisia să nu fie disponibile publicului.

„În conformitate cu normele care reglementează accesul public la documente, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001, accesul la anumite părți din contract este refuzat atunci când divulgarea este de natură să submineze protejarea intereselor comerciale legitime ale terților. Comisia punctează că divulgarea integrală a contractelor privind vaccinurile împotriva COVID-19 este împiedicată, în această etapă, din motive de confidențialitate, având în vedere interesele comerciale ale producătorilor de vaccinuri”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului umanist de către comisarul european.

Cu toate acestea, unele companii au fost de acord să acorde Parlamentului European un acces privilegiat la informațiile contractuale care nu sunt disponibile publicului, făcând contractele accesibile într-o sală de lectură, a mai spus Stella Kyriakides.

Nu în ultimul rând, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a menționat că, în scopul supravegherii financiare, un grup selectat de deputați din Parlamentul European a primit acces la documente, în sala de lectură menționată, sub rezerva respectării cerințelor de confidențialitate.

Răspunsul ambiguu al comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakiodes, a provocat, însă, nemulțumirea Mariei Grapini:

„Nu sunt mulțumită de răspunsul doamnei comisar! Cine a selectat eurodeputații care să aibă acces la contracte și pe ce criterii? Eu sunt vicepreședinta Comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului și membră în Comisia pentru Control bugetar și nu înțeleg de ce eu nu aș avea acces! Transparența nu trebuie să fie discriminatorie! Mai mult, de ce a fost condiționat accesul la contracte, punându-se condiția de a nu divulga aspectele contractuale în spațiul public?  Să fie clar: contribuabilii trebuie să știe pe ce s-au cheltuit banii lor!”, a precizat eurodeputata din Timișoara.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii