Acasă Sănătate Maria Grapini a intervenit la CE cu privire la “Discrepanțele dintre statele...

Maria Grapini a intervenit la CE cu privire la “Discrepanțele dintre statele membre referitoare la indicatorii privind cancerul”

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit la nivelul Comisiei Europene cu privire la problematica tot mai dificilă a cancerelor din ţara noastră, dat fiind că victimele aceste maladii sunt tot mai numeroase de la an la an, iar programele pentru depistarea cancerelor lipsesc.

Întrebarea adresată Comisiei Europene a fost structurată exact pe aceste diferențe, sub titulatura “Discrepanțele dintre statele membre referitoare la indicatorii privind cancerul”.

Maria Grapini și o serie de europarlamentari români invocă  raportul referitor la punerea în aplicare a Recomandării Consiliului privind depistarea cancerului (din mai 2017), potrivit căruia cancerul este o povară importantă pentru sănătatea publică din statele membre, fiind o afecțiune care provoacă peste un milion de decese în fiecare an.

“Cu toate acestea, există discrepanțe între țările membre ale UE referitoare la rata de incidență a cancerului la sân și a cancerului de col uterin și la cea a mortalității provocată de aceste tipuri de cancer, în esență din cauza accesului inegal la programele de depistare a tipurilor de cancer menționate, care să fie conforme cu standardele de calitate. În România nu există un program național de depistare a cancerului la sân. În Bulgaria, Grecia și Slovacia există doar programe care nu sunt destinate populației. Unele dintre cele mai vechi programe din lume de depistare a cancerului de col uterin, care sunt destinate populației, se derulează în două dintre țările membre ale UE (Finlanda și Suedia). România are cele mai scăzute valori în ceea ce privește indicatorii referitori la rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer (56 % în cazul cancerului de col uterin și 63,9 % în cazul cancerului la sân), precum și o mortalitate ridicată și valori crescute ale rapoartelor de incidență cauzate de infrastructura precară de sănătate, lipsa unor servicii medicale integrate, dificultatea accesării noilor tratamente și programe precare de educație privind sănătatea”, a spus Maria Grapini.

Comentarii

comentarii