Acasă Economic Maria Grapini: Tratatul Comercial dintre UE şi SUA poate avea efect de...

Maria Grapini: Tratatul Comercial dintre UE şi SUA poate avea efect de domino, în defavoarea Europei Unite

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană se pregăteşte să parafeze Tratatul Comercial cu Statele Unite ale Americii, dar eurodeputatul timişorean Maria Grapini atrage atenţia că în forma actuală, proiectul documentului dezavantajează clar europenii, întrucât transatlanticii vor să impună câteva pretenţii inacceptabile pentru noi.
‘În Parlamentul European (PE) sunt lucruri importante şi pentru România, cel mai important fiind dezbaterea în PE a Tratatul Comercial cu SUA, extrem de controversat, pentru că nici nu a fost suficientă transparenţă. Este vorba despre Tratatul Comercial cu SUA, dorit de UE, Comisia a făcut acest proiect, însă noi (eurodeputaţii, n.r.) l-am reclamat şi am făcut presiuni asupra Parlamentului European să fie mai multă transparenţă’, susţine Maria Grapini.
În urma presiunilor unei însemnate părţi a parlamentarilor europeni, aceştia au reuşit să obţină draftul documentului, iar Grapini (membră în Comisia pentru Piaţa Internă a UE) a remarcat faptul că sunt foarte multe lucruri neclare acolo şi a cerut clarificări.
‘Este nevoie să avem acest Tratat, nimeni nu contestă, dar trebuie să vedem cum îl facem, să nu distrugem obiectivele principale ale UE – reindustrializare, locuri de muncă, dezvoltarea economică. Ştim că acum SUA şi UE au standarde diferite de produs, de lucru, de comercializare, iar dacă noi nu introducem nişte bariere netarifare în cadrul acestui Tratat, din punct de vedere al intrării pe piaţă a produselor din SUA, vom fi dezavantajaţi’, afirmă lidera conservatorilor timişeni.
Ea a dat spre exemplu faptul că în SUA este obligatorie etichetare (made in) a produselor, ceea ce presupune taxe suplimentare, iar în UE, nu; acest lucru înseamnă costuri în plus pentru europenii care şi-ar vinde produsele dincolo de Ocean, în timp ce americanii nu au obligativitatea etichetării în Europa.
Potrivit Mariei Grapini, un alt aspect controversat al Tratatului este propunerea ca investitorii americani care vin în UE ‘să beneficieze de nişte tribunale private prin care pot cere o groază de bani ţărilor în care vin cu investiţia, dacă ei nu-şi scot investiţia sau dacă nu fac nu ştiu ce rată a profitului’, iar eurodeputata noastră a solicitat să nu existe această inechitate, ci ‘să se judece toate problemele investitorilor, indiferent dacă sunt europeni sau americani, la aceleaşi tribunale’.
Şi, nu în ultimul rând, în discuţii intră şi protecţia consumatorului şi a cetăţenilor, pornind de la produse agroalimentare până la îmbrăcăminte sau orice alt produs.
‘De departe, mi s-a părut cea mai importantă temă discutată, pentru că acest Tratat dacă-l închei poţi afecta negativ piaţa UE, care este cea mai mare piaţă (iată, SUA se pot bucura că pot beneficia de o piaţă de aproape 500 de milioane de consumatori) şi poate fi un dezechilibru să nu poată beneficia şi UE de piaţa celor aproape 300 de milioane de locuitori din SUA’, arată lidera conservatorilor timişeni.
Grapini a ridicat o întrebare: dacă cei care lucrează în comisiile europene nu muncesc degeaba şi dacă se va ţine cont de recomandările lor, pentru ca acest Tratat să nu lovească în interesele primordiale ale Pieţei Comune Europene: creşterea economică, crearea de noi locuri de muncă şi reindustrializarea Uniunii Europene.
De asemenea, ea a ridicat şi problema accesului participării la licitaţiile publice ale europenilor în SUA.
‘Dacă acest acord va fi dezechilibrat încheiat, UE va deveni o piaţă de desfacere. (…). Mai este şi o altă problemă, cea a licitaţiilor publice. Dacă UE în SUA nu beneficiază de aceleaşi condiţii, de acelaşi acces ca şi acces la licitaţiile publice, iar SUA în toată UE are un acces liber, sigur că este un dezechilibru şi un dezavantaj pentru UE’. completează parlamentara timişoreancă.
Grapini a obsercat că singurii care susţin semnarea Tratatului UE-SUA în forma actuală ar fi doar conservatorii radicali din Marea Britanie (ECR) şi o parte a popularilor germani.
‘Trebuie analizat pe termen lung efectul acestui Tratat, pentru că poate apărea efectul de domino: americanii vând ieftin acum, consumatorii europeni cumpără de acolo şi nu mai cumpără din UE, iar producătorii noştri dau faliment, dispar locurile noastre de muncă şi nu vor mai avea cu ce să cumpere nici acele produse ieftine’, conchide Maria Grapini.

Comentarii

comentarii