Acasă Actualitate Marian Eperieş, Garda de Mediu Timiş: „Există praf în Timişoara, zăpada nu...

Marian Eperieş, Garda de Mediu Timiş: „Există praf în Timişoara, zăpada nu este albă, ci neagră!”

DISTRIBUIȚI

FOTO

„În continuare avem probleme privind poluarea în Timişoara: există praf. S-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor de PM10, deşi a nins. Se dovedeşte şi prin faptul că zăpada de pe străzi nu este albă, ci neagră. Înseamnă că există şi alte surse de poluare”, a declarat Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu Timiş – Comisariatul Judeţean Timiş, marţi, 21 februarie.

 

Gunoiul alb

Gunoiul alb a invadat Timişoara. E dovada că străzile sunt foarte murdare, iar poluarea cu praf în Timişoara este infernală. Cetăţenii, indiferent că merg cu maşina sau pe jos, se deplasează printre munţi de zăpadă neagră. Peisajul este respingător şi în neconcordanţă cu un oraş civilizat, cum se pretinde oraşul de pe Bega, denumit pompos şi capitala Banatului. Sub ameninţarea amenzilor de la Uniunea Europană, autorităţile din Timişoara luptă pentru a  reduce poluarea cu praf, de câţiva ani, dar rezultatele sunt zero. În fiecare lună, normele privind limitele PM10 sunt depăşite. Primăria Timişoara a măturat şi spălat arterele principale, pe timpul verii, s-a încercat şi amenajarea spaţiului verde şi a pârloagelor, dar inutil. S-a dorit eliminarea surselor de poluare orizontale terestre, dar fără succese. Mormanele de zăpadă neagră creează o imagine apocaliptică de coşmar în Timişoara.

Depăşiri la PM10 lună de lună

Lună de lună are loc determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe în Timişoara. În luna decembrie 2011, s-au marcat depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice la staţiile de monitorizare. La staţia TM-1, 2, s-au înregistrat 64 depăşiri, la staţia TM-3, 1, au fost 24 depăşiri, iar la staţia TM-5, 2, au fost 56 depăşiri.

În luna decembrie 2011, s-au prelevat 5 probe de pulberi sedimentabile în municipiul Timişoara şi s-a marcat 1 depăşire a concentraţiei maxime admisibile (CMA). Valoarea maximă de 21,08 g/m2/lună, a fost în Timişoara pe str. Stan Vidrighin.

În mod surprinzător, conform raportului ARPM Timişoara, la concentraţiile de dioxid de sulf (SO2), de dioxid de azot (NO2), de monoxid de carbon (CO) sau de ozon (O3), nu s-a înregistrat nicio depăşire a valorii limită pentru media orară. Determinarea nivelului de poluare a aerului cu noxe s-a realizat cu ajutorul reţelei automate de monitorizare a calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara. Cele şapte staţii se află în Timişoara, în Calea Şagului; în Piaţa Libertăţii, în Calea Aradului şi pe str. I. Bulbuca. În judeţul Timiş, staţiile se afă în Carani, în Sânandrei, Moraviţa şi Lugoj.

Comentarii

comentarii