Acasă Actualitate Marile probleme ale Timişoarei 2021: iluminatul public, spațiile de cazare, curățenia orașului...

Marile probleme ale Timişoarei 2021: iluminatul public, spațiile de cazare, curățenia orașului și parcările

DISTRIBUIȚI

Câteva dintre problemele esenţiale ale Timişoarei, care se apropie cu paşi repezi de anul 2021, cel al Capitalei Culturale Europene, au fost aduse în discuţie în cadrul unei dezbateri organizate marți, 19 martie, de către Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, Asociația Patronală HORETIM și Primăria Timișoara.

Pe lista care trebuie rezolvată se regăsesc: iluminatul public, spațiile de cazare pentru turiști, curățenia orașului, parcările pentru autocare și taxiuri și drumurile de acces.

La dezbaterea moderată de Amalia Matei au participat reprezentanții oamenilor de afaceri, ai hotelurilor, restaurantelor și ai cafenelelor, ai transportatorilor și ai Ministerului Turismului. Au fost prezenți și reprezentanții consiliilor județene din Timiș, Arad și Caraș Severin.

Cei prezenţi au insistat pe nevoia de conștientizare a Poliției Timiș și a Poliției Locale Timișoara spre o implicare mai eficientă, pe viitor, care să vină în sprijinul cetățenilor, inclusiv în zonele comerciale.

Pentru că numărul estimat al turiştilor, în anul 2021, în Timişoara, se cifrează la 1 milion, parcările destinate autocarelor rămân un subiect stringent.

“Una dintre problemele ridicate la dezbatere s-a referit la faptul că este un deficit de locuri de cazare și de aceea ne mobilizăm să creăm noi spații de primire a turiștilor. Ni se vor alătura nume mari din industria ospitalității în Timișoara, dar avem nevoie de sprijinul autorităților și al colegilor noștri pentru promovare și pentru atragerea turiștilor. Trebuie să ne organizăm și să rezolvăm problemele pas cu pas. Trebuie să ne pregătim de acum și să culegem roadele în 2021 și după”, a spus Corina Macri, reprezentanta Horetim.

Numărul estimat al locurilor de cazare, în momentul de faţă, în Timişoara şi împrejurimi, este de 86.000, dar pe viitor va crește. În acest număr sunt incluse şi căminele din campusul universităților și al liceelor, în perioada de vacanță a studenților și elevilor. 

„A fost o întâlnire foarte bună. Suntem în urmă cu proiectul; de aceea trebuie să insistăm să recuperăm din timpul pierdut și trebuie să tragem toți în aceeași direcție. Pentru dezvoltarea viitoare a orașului, ne-ar trebui în afară de hotelurile care sunt acum în discuție – e vorba de 4 lanțuri hoteliere – încă vreo patru, asta și pentru Timișoara turistică după 2021. Ce se mai poate întâmpla acum? Un investitor român sau străin poate să identifice o clădire sau două care se pretează foarte bine pentru activitatea de hotel și să o pună în valoare în acest sens” – a atras atenția Simion Giurcă, expert în turism.

Identificarea problemelor este realizată de asociația TM2021, împreună cu Horetim, și punctual, acestea sunt înaintate instituțiilor abilitate: primărie, consilii județene sau ministere de resort.

“Pentru reușita acestui proiect este nevoie de mai mult, de un acord interministerial, un acord cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Culturii. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană încearcă să identifice, să pună în discuție și să găsească soluții pentru toate problemele punctuale. S-a propus Primăriei Timișoara ca pe lângă culorile alb-violet care reprezintă orașul să fie pusă și sigla TM2021 pe mijloacele de transport în comun și chiar pe taxiuri”, a spus Horațiu Rada, președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021.

O parte dintre probleme au fost idendificate și au primit termen de rezolvare din partea autorităților locale, altele care nu au fost rezolvate până acum vor avea soluțiile în scurt timp.

“Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii nu este un brand numai al Timișoarei, ci este un brand al României și avem o șansă istorică și de aceea trebuie să o valorificăm la maxim”, a menţionat Horațiu Rada.

Comentarii

comentarii