Acasă Actualitate Marilen Pirtea, despre tranziția energetică la tehnologii nepoluante: „Prioritate strategică pentru România”

Marilen Pirtea, despre tranziția energetică la tehnologii nepoluante: „Prioritate strategică pentru România”

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, vorbește despre tranziția la energii nepoluante. Liberalul consideră că acest subiect ar trebui să reprezinte o „prioritate strategică” pentru România. Printre altele, deputatul invocă „Agenda România 2050” și independența față de sursele de energie rusești.

„Proiectul «Agenda România 2050» O conversație despre viitorul României” avansează, în etapa a doua, prin realizarea unui sondaj de opinie, operat în perioada mai – iunie 2022 asupra unui eșantion de 1500 de persoane, prin care sunt analizate percepțiile asupra viitorului tranziției energetice la surse de energie nepoluante. După prima etapă a acestui amplu proiect, când au fost analizate percepțiile cu privire la Reforma administrativ-teritorială a țării, în această a doua etapă de sondare este măsurată percepția globală asupra viitorului energetic prin tehnologii nepoluante, cea mai interesantă concluzie obținută fiind aceea cu privire la faptul că românii sunt de acord în mare și foarte mare măsură cu tranziția energetică la surse de energie prietenoase cu mediul (64% din răspunsuri fiind încadrate în această opțiune globală)”, subliniază Pirtea.

„În plus, este deosebit de relevantă observația despre ponderea celor care preferă susținerea de către stat a mijloacelor de creștere a eficienței energetice, în detrimentul simplei subvenționări a costurilor cu energia convențională. Astfel, dacă ar avea de ales, majoritatea românilor (63,6%)  ar prefera un ajutor de la stat pentru scăderea consumului și creșterea eficienței energetice a locuinței, în locul subvenției lunare de la stat pentru acoperirea costurilor cu energia (prin variantele de plafonare, compensare sau ajutor de încălzire)”, observă deputatul liberal.

„Ca deputat liberal de Timiș, dar și ca universitar ce reprezintă una dintre instituțiile partenere angrenate în acest proiect al Strategic Thinking Group, în linia principalelor concluzii rezultate din evaluările proiectului «Agenda România 2050», consider că între prioritățile strategice ale guvernării României este necesar să se afle și politicile publice ale tranziției energetice la tehnologii nepoluante, în acord cu Politicile UE în domeniul climei și cu Pactul verde european. Aceste politici publice sunt susținute de opinia publică din România și pot să dinamizeze participarea noastră ca țară la efortul de reformare a politicilor energetice ale UE, într-o etapă în care Uniunea Europeană caută cu perseverență soluții de ieșire de sub presiunea relației cu furnizorii de energie din surse fosile, venind din Federația Rusă”, conchide deputatul PNL Timiș.

Comentarii

comentarii