Acasă Actualitate Marilen Pirtea dorește debirocratizarea în proiectele cu finanțare europeană sau guvernamentală. Rectorul...

Marilen Pirtea dorește debirocratizarea în proiectele cu finanțare europeană sau guvernamentală. Rectorul UVT propune un „Ghișeu Unic Județean de Avize”

921
DISTRIBUIȚI

Liberalul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și vicepreședintele Camerei Deputaților, transmite, într-un comunicat de presă al PNL Timiș, că partea de realizare a documentației într-un proiect cu finanțare europeană sau guvernamentală acoperă, la acest moment, până la jumătate din totalul duratei de realizare a acestuia. Pentru că, în opinia sa, această durată reprezintă prea mult, el vine și cu o posibilă soluție: înființarea „Ghișeului Unic Județean de Avize”.

„Pentru toate tipurile de programe în care autoritățile publice locale pot implementa cereri de finanțare ale proiectelor, etapa de elaborare și proiectare a obiectivelor de investiții se poate întinde pe parcursul multor luni și chiar ani, până la acoperirea, uneori, a jumătate din totalul duratei de realizare a unui proiect european. Această stare de fapt este binecunoscută, atât în cadrul Ministerului Fondurilor Europene și a ministerelor de linie care gestionează programe operaționale, dar și în cadrul Comisiei Europene și Parlamentului European ”, susține Marilen Pirtea.

În acest moment, observă liberalul, trebuie parcurs un „traseu administrativ anevoios” pentru completarea documentației unui asemenea proiect. Totuși, „contopirea tuturor cererilor de avizare și a formularelor de solicitare a certificatelor, avizelor și autorizațiilor este însă absolut posibilă și dezirabilă”, mai menționează rectorul.

Acesta vine și cu o posibilă soluție, în contextul în care structurile europene ar putea, în curând, să insiste asupra debirocratizării:  „Atât Parlamentul European, cât și legislativul României, pot propune o strategie de aliniere a tuturor tipurilor de date solicitate beneficiarilor angajați în implementarea proiectelor cu finanțare europeană sau guvernamentală, cu scopul de face posibilă utilizarea unei fișe unice a datelor beneficiarului (primărie sau altă entitate subordonată autorității locale), pe baza căreia se vor emite simultan toate categoriile de certificate, avize și autorizații implicate de proiectarea unei investiții. (…) Introducerea unui Ghișeu Unic Județean de Avize (disponibil atât fizic, dar mai ales în format digital), la nivelul tuturor județelor, constând într-o bancă de date digitală, în care solicitările de certificate, avize și autorizații necesare beneficiarilor de finanțări să presupună un singur punct de contact (fizic și digital) între aceștia și instituțiile publice de avizare, este un obiectiv ce poate fi integrat în strategia de guvernare din România, dar și în Acquis-ul Comunitar”.

Comentarii

comentarii