Acasă Administraţie Marilen Pirtea: „Împovărarea cetățenilor Timișoarei cu taxe majorate este o masură nu...

Marilen Pirtea: „Împovărarea cetățenilor Timișoarei cu taxe majorate este o masură nu doar punitivă, ci și greșită economic”

DISTRIBUIȚI
Marilen Pirtea (stânga), alături de Cosmin Tabără, viceprimarul liberal al Timișoarei

Marilen Pirtea, deputat PNL și rector al Universității de Vest din Timișoara, se poziționează împotriva noilor taxe propuse de administrația Fritz pentru Timișoara pe anul 2022. De altfel, aceeași poziție o au mai toți liberalii, consilierii locali PNL Timișoara – la fel ca cei ai PSD – anunțând joi că nu vor vota inițiativa.

Vă amintim că principala majorare, una de peste 200%, conform proiectului propus, vizează clădirile nerezidențiale – adică cele folosite în scopuri economice – deținute de persoanele fizice. Concret, acest impozit va crește de la 0,6 la 1,95% din valoarea imobilului. O altă majorare, una sensibil mai mică, vizează clădirile rezidențiale. În cazul acestora, impozitul va crește de la 0,08 la 0,10% din valoare. Au mai crescut ușor și alte taxe, cum ar fi cele de ocupare a domeniului public – care, de fapt, vor reveni la nivelul de dinaintea pandemiei –, cele de divorț pe cale administrativă sau cele pentru eliberarea anumitor documente.

Pirtea, economist după pregătirea academică, spune că aceste majorări, mai ales în această perioadă de revenire economică, sunt nejustificate și ar produce, mai degrabă, pagube bugetului local. „Susținerea mediului local de afaceri se realizează prin măsuri ferme, nu prin declarații populiste și promisiuni lipsite de conținut. Actuala administrație a orașului se pare că nu înțelege că majorarea impozitelor și taxelor, într-o perioadă de revenire economică, este total neindicată dacă într-adevăr se dorește relansarea economiei locale”, arată deputatul liberal. 

Pirtea comentează și declarațiile city-managerului Matei Creiveanu din timpul dezbaterii publice. Acesta din urmă spunea că nivelul propus este unul normal pentru un oraș precum Timișoara. Într-o replică dată Corinei Macri –  președintele Horetim, asociație patronală din domeniul HoReCa – Creiveanu menționa că domeniul pe care aceasta îl reprezintă este cel în care se produce cea mai multă evaziune fiscală, dar și că deja au fost luate anumite măsuri pentru reducerea pierderilor generate de pandemie.

„Îi aduc aminte city-manager-ului din Timișoara, care este finanțist, ce înseamnă măsuri prociclice și anticlice și mai ales rolul politicii fiscale în stimulrea ofertei. Sectoare întregi de activitate, mai ales HoReCa, resimt efectele negative după ce luni de zile au au stagnat cu activitatea redusă la cote minim istorice, astfel că orice majorări de impozite și taxe vor genera, cel mai probabil, falimente rapide și punerea pe butuci a unui sector deosebit de important din perspectiva proiectului Capitala Europeană a Culturii 2023. Aceasta simbioză firească între HoReCa, turism și cultură se pare că nu este înțeleasă la nivel de politică publică a municipalității”, spune acum Pirtea.

„Binecunoscută economiștilor, teoria care a generat curba Laffer arată că, în marea majoritate a cazurilor, o reducere de impozite și taxe va aduce mai mulți bani la buget, printr-o extindere a bazei impozabile, sub aspectul unui număr mai mare de contribuabili. Creșterea impozitelor are efecte scontate doar pe termen scurt. Aceste noțiuni minimale de politică fiscală se dovedesc inexistente în actul administrativ dirijat de primarul Timișoarei și de city-manager. Se mai poate adăuga aici și observația că, de cele mai multe ori, o politică de creștere a impozitelor arată si o lipsă de viziune a decidenților, cât și o eficiență scăzută a actului administrativ. Ar fi de dorit ca primarul și city-manager-ul să regândească aceste măsuri, să își respecte promisiunile față de mediul de afaceri și mai ales să gândească strategic și în beneficiul comunității”, conchide deputatul Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii