Acasă Politica Marilen Pirtea le cere Primăriei Timișoara, CJ Timiș și Ministerului Culturii să...

Marilen Pirtea le cere Primăriei Timișoara, CJ Timiș și Ministerului Culturii să lase deoparte „ping-pong-ul” interinstituțional și divergențele „politice” în pregătirea anului 2023

1362
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara (UVT), ia o nouă poziție în legătură cu gestionarea de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii. Liberalul consideră că cele trei entități care gestionează proiectul – primăria, consiliul județean și ministerul – trebuie să nu mai acționeze „politic” pentru ca anul 2023 să ducă la construirea unui „brand internațional” pentru Timișoara.

„Revoluția din 1989 a transformat Timișoara într-un brand de oraș internațional, binecunoscut și respectat în toată lumea. De atunci, în diversele etape și administrații, mai mult sau mai puțin inspirate, orașul nu a mai reușit să-și mențină strălucirea inițială. Faima Timișoarei poate fi readusă la un nivel foarte înalt în 2023, când Timișoara a fost desemnată să fie Capitală Europeană a Culturii, un proiect european care poate readuce strălucirea orașului la nivelul anului revoluționar 1989. Acest program de anvergură europeană, TM2023, este o mare oportunitate a comunității și a orașului, ca brand internațional, nicidecum o platformă ce poate fi asumată politic”, semnalează deputatul Marilen Pirtea.

Liberalul consideră că, în mod special în ultima vreme, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii și-au pasat reciproc responsabilitățile ca într-un fel de joc de „ping-pong”. Amintind de modul în care inclusiv UVT-ul se implică în proiect – prin programul „La UVT, Cultura este Capitală!” –, Pirtea le cere și celor cu mai multe responsabilități în proiect să lase deoparte divergențele de ordin politic. Iată ce spune, mai exact, deputatul:

„Cele trei entități care gestionează public agenda și pregătirea programului TM2023, respectiv Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, au responsabilitatea de organiza toate elementele necesare pentru buna pregătire a anului 2023, prin instituțiile de cultură subordonate.

Simultan, mediul universitar timișorean, în general, ca și Universitatea de Vest din Timișoara, în special, grupează foarte multe dintre talentele culturale ale orașului. Cum se știe, programul «La UVT, Cultura este Capitală!» a inițiat deja un master-plan cultural și a inițiat multe activități și proiecte concrete, la care timișorenii participă în număr mare, în timp ce primele trei entități chemate să gestioneze programul TM2023 se află doar la o etapă a divergențelor.

În termen de aproximativ o lună, va fi făcut public raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene asupra modului în care evoluează pregătirile pentru programul din asumat de Timișoara pentru 2023. Am o anumită temere personală despre faptul că aprecierile din acest raport nu vor fi cele mai favorabile, dincolo de limbajul diplomatic în care va fi formulat. Ping-pong-ul dintre Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii nu este productiv, din perspectiva redactării acestui raport, el poate fi văzut ca un joc de putere pentru ocuparea «locurilor din față» în acest proiect al Timișoarei.

Dacă raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene va fi negativ, Primăria Municipiului Timișoara, ca primă instituție responsabilă între cele trei angrenate în acest program, nu se va putea deroba de responsabilitatea sa publică, aruncând o eventuală vină pe alții, fiind prima vinovată. Apelul meu este la responsabilitate și la fapte, că de discuții suntem sătui. Dincolo de ambițiile politice, acum este timpul să ne gândim la Timișoara și la cetățenii ei. Dincolo de politică, orașul contează, cultura primează!”.

Comentarii

comentarii