Acasă Politica Marilen Pirtea: ”Mii de absolvenți de liceu, fără bacalaureat, îngroașă cozile la...

Marilen Pirtea: ”Mii de absolvenți de liceu, fără bacalaureat, îngroașă cozile la granița de vest”

1933
DISTRIBUIȚI

Mii de absolvenți de liceu care n-au promovat bacalaureatul nici în sesiunea de toamnă, complet ignoraţi de guvernanţi, se văd nevoiți să-și creeze un viitor peste graniță, spune coordonatorul Comisiei de Educație din PNL, deputatul Marilen Pirtea.

„La o rată de promovare de nici 27% în sesiunea de toamnă a bacalaureatului, avem mii de tineri care se văd în imposibilitatea continuării studiilor, cât și în imposibilitatea găsirii unui loc de muncă la un nivel salarial care să le asigure independența financiară. Cea mai apropiată soluție este îngroșarea rândurilor celor care s-au văzut nevoiți să-și facă un rost peste graniță”, subliniază liberalul.

Marilen Pirtea atrage atenția că la zile întregi distanță de la afișarea rezultatelor dezastruoase, niciun oficial din guvernul PSD-ALDE nu a schițat nici măcar un minim efort de a identifica soluții pentru ca tinerii care au dificultăți în a promova examenul maturității să fie sprijiniți pentru sesiunile următoare, iar celor care n-au capacitatea necesară, să li se pună la dispoziție trasee alternative în pregătire profesională.

„Prioritățile Guvernului nu sunt și cele ale românilor. Agenda publică este făcută de un singur om, a cărui unică preocupare este dizolvarea mecanismelor anticorupție. Guvernul nu mai lucrează pentru românii cinstiți, ci este preocupat de binele corupților. În tot acest timp, mulți dintre acești tineri părăsesc țara, iar cei care rămân se zbat în sărăcie”, consideră Marilen Pirtea.

Lipsa de alternative viabile pentru tinerii care nu promovează Bacalaureatul își poate găsi rezolvarea doar printr-un pachet complex de măsuri, cu implicații în întregul sistem preuniversitar, spune deputatul PNL: „Asta înseamnă că elevul trebuie să fie în centrul politicilor educaționale. Înseamnă o flexibilizare, o remodelare a traseului educațional, astfel încât școala să pună în valoare capacitățile fiecărui elev. Exemple de succes sunt numeroase în țările dezvoltate. Trebuie doar identificate acele măsuri care se pliază pe specificul socio-economic al României. Nu are nimeni pretenția rezolvării problemelor peste noapte, însă nimic din activitatea actuală a guvernului nu indică o minimă intenție de a corecta neajunsurile acestui sistem rigid.”

Liberalul mai atrage atenția că dincolo de măsurile la nivel de sistem de învățământ sunt cazuri critice în care intervenția responsabililor din educație trebuie să fie imediată, făcând referire la județele unde procentele de promovare la Bacalaureatul de toamnă au fost de 15%, precum Giurgiu și Ilfov.

Comentarii

comentarii