Acasă Editorial Marilen Pirtea: Proiectul unei legi de care era nevoie

Marilen Pirtea: Proiectul unei legi de care era nevoie

DISTRIBUIȚI

De ani de zile se discută despre nepăsarea uluitoare față de Revoluția de la Timișoara. Revolta noastră, a timișorenilor, în fața nepăsării constante de la București (de parcă ar fi prima) a trecut prin mai multe forme, unele mai vocale, altele mai discrete. Numărul revoluționarilor autentici care au trecut, din păcate, la cele veșnice, slăbind astfel corul vocilor ce nu pot abandona rolul revoluției în România, a fost ignorat. În cărțile de istorie, despre revoluție, în general, și despre Revoluția de la Timișoara, în mod special, doar câteva rânduri, ca o grimasă rușinoasă în istoria autentică.

Pentru prima oară, de 32 de ani de la Revoluția Timișoarei, un parlamentar de Timiș, în persoana rectorului Universității de Vest, profesorul Marilen Pirtea, lansează ideea studierii Revoluției de la Timișoara, ca știință istorică. Este prima oară, după mulți ani, că simt bucuria că un parlamentar de Timiș își ia o misiune deloc ușoară. De ce afirm asta? Pentru că nu va fi ușor ca unele grupuri parlamentare dă dea Timișoarei ce-i al Timișoarei! Chiar în interiorul PNL s-ar putea să fie destui ”liberali”, mai ales din capitală (în sensul administrativ, sic!) care să conteste prioritatea Timișoarei în cea mai grozavă eliberare de sub teroarea comunistă. Așa cum se zice: ” După război, mulți viteji se-arată”, ne-am trezit, după o săptămână de independență totală față de Ceaușescu și întregul aparat, că ni s-au răpit drepturile de cetățeni demni și de locuitori ai unui oraș unic. Acum, se susține că nu ar fi fost revoluție, că a fost lovitură de stat, că am fost într-o mare manipulare. Da, a fost și manipulare, dar ea a fost generată de cei mai mari securiști și bandiți ai sistemului comunist, tocmai pentru a deruta, pentru a face urâtă cea mai curajoasă manifestare publică a ultimilor 100 de ani.

Amestecul de valori cu nonvalori, și cu hoții care au furat de la luptători autentici, cu hoții de eroi cu sufletele curate, au creat talmeș – balmeșul numit FSN. Din el, sistematic, curg energii negative și prăpădiți, oameni fără studii, fără școala minimă a decenței umane, derbedeii ce au pus mâna pe România numind-o… România lor.

Sub acest cer înnorat, o mică speranță aduce o ideea de lumină, proiectul deputatului din Banat, Marilen Pirtea, pentru o lege ce ar putea schimba atitudinea și respectul față de Revoluția de la Timișoara, o materie școlară despre noi, despre Timișoara în care ne îmbrățișam pe străzi, fără să ne cunoaștem. Cu lacrimi în ochi ne spuneam: ”Suntem liberi!”. Asta trebuie să știe elevii și studenții României, Și despre rugăciunea ”Tatăl nostru”, rostită, în genunchi, cu ochii spre Catedrala Timișoarei, în 20 decembrie 1989. În acea zi cu soare, dăruită de Bunul Dumnezeu, nouă. Și despre vocile din balconul Operei și despre morții noștri, și despre curajul Timișoarei.

Cine mai știe asta? Cum mai suportăm jignirile și umilințele celor care au confiscat Revoluția de la Timișoara?

Și în București s-a murit, și acolo o parte a mișcării a fost revoluție, o parte, furtul ei. Furtul, vulgaritatea și neomenia au fost mai tari decât revoluția.

Speranța că vom avea o lege care să facă lumină pe harta istoriei României, prin așezarea adevărului la locul său, ne dă o mică bucurie.

Da, Marilen Pirtea, sper să nu ți se fure ideea… se poartă!

Ideea – lege, ideea – recuperare a adevărului.

Comentarii

comentarii