Acasă Politica Marilen Pirtea propune o întâlnire între autorități și decidenți. „Împreună suntem datori...

Marilen Pirtea propune o întâlnire între autorități și decidenți. „Împreună suntem datori să prevenim orice riscuri la incendiu în județul Timiș”

1174
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, în contextul apariției incendiului de la „Matei Balș”, despre criza prin care trece sistemul de prevenire a incendiilor. Conform acestuia, în țara noastră, peste unul din cinci spitale nu are autorizație de securitate la incendiu, în timp ce în privința școlilor, deși situația arată mai bine decât în primul caz, aproape una din nouă nu garantează siguranța. În baza acestor date, deputatul cere o întâlnire între autoritățile și decidenții din Timiș, pentru a preveni situații precum cea de la unitatea medicală din București.

„Incidentul major desfășurat săptămâna trecută la Institutul Matei Balș, care a urmat după cel de anul trecut, de la Spitalul Județean Piatra Neamț, indică o gravă criză a sistemului de prevenire a incendiilor. Acum, când suntem înaintea deschiderii semestrului școlar, dar și într-o perioadă cu solicitări foarte serioase ale unităților medicale, în care se operează atât tratarea bolnavilor de Covid-19, dar și campania de vaccinare împotriva infectării cu SARS-Cov-2, suntem datori să aducem la zi toate măsurile de asigurare a securității la incendii și să să prevenim orice incident în Județul Timiș”, remarcă Pirtea.

Datele prezentate de deputat sunt următoarele: din 1392 de unități medicale, 302 nu au autorizație de securitate la incendiu; din peste 26.000 de clădiri școlare, peste 3 mii nu au această autorizaţie. „Statistica nu face decât să indice o rată a neconformării la regulile de protecție la incendii. Dincolo de cifre, în realitatea concretă se află pericole semnificative, riscuri imediate ce planează permanent asupra medicilor și pacienților, profesorilor și elevilor”, subliniază deputatul liberal.

În această ordine de idei, Marilen Pirtea le propune celor de la ISU Timiș, DSP Timiș și ISJ Timiș să actualizeze situația autorizațiilor la incendiu, să o prezinte public și, prin intermediul unei întâlniri de lucru, să structureze proiecții și să vină cu soluții. Un termen propus pentru toate acestea ar fi chiar această săptămână, având în vedere că de săptămâna viitoare s-ar putea redeschide școlile.

„În contextul acestor pericole grave, îndreptate asupra vieții și sănătății din sectoarele sanitar și al învățământului, adresăm o solicitare publică, atât către ISU Timiș, cât și către DSP Timiș și ISJ Timiș, să actualizeze datele cu privire la unitățile medicale și școlare din județul Timiș care se află în situații de riscuri majore la incendii, prin absența autorizaţiei de securitate la incendiu, dar și prezentarea publică a acestor date, într-o întâlnire de lucru cu autoritățile județene. Propun chiar desfășurarea unei întâlniri de lucru a autorităților județene cu competențe în acest sector, în cursul acestei săptămâni, într-un format online, la care să participe și reprezentanții autorităților județene, în care să se structureze o proiecție pentru gestionarea prioritară a cazurilor de școli și unități medicale aflate în cele mai sensibile condiții de expunere la riscurile de incendii. Această întâlnire de lucru poate fi salvatoare, pe termen scurt și mediu, pentru că poate să ajute la concentrarea și mobilizarea resurselor de intervenție aflate la îndemâna decidenților din administrație și politică, pentru generarea de soluții și planuri de remediere a condițiilor în care se află imobilele publice din Timiș care pot pune în pericol viețile oamenilor”, propune, mia exact, deputatul Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii