Acasă Actualitate Marin Popescu: “Ciobanu nu are nici o şansă să rămână director la...

Marin Popescu: “Ciobanu nu are nici o şansă să rămână director la Vlad Ţepeş”

DISTRIBUIȚI

Inspectorul şcolar general de Timiş rupe tăcerea în cazul scandalului cu iz politic…
100 de sindicalişti au pichetat, joi, Inspectoratul Şcolar Timiş. Ei sunt nemulţumiţi după ce directorul Tiberiu Ciobanu a fost schimbat din funcţia de director de la Liceul Teoretic “Vlad Ţepeş” din Timişoara. Dascălii de aici au intrat în a patra zi de grevă. Ei nu acceptă noul director, respectiv Lia Istin, impus de IŞJ Timiş. Dascălii afirmă că rămân în grevă pe timp nelimitat, până la rezolvarea situaţiei. Chiar în timpul protestelor, Marin Popescu s-a decis să vorbească deschis despre scandalul de la „Vlad Ţepeş”. Acesta a declarat pentru ZIUA de Vest că Ciobanu nu mai are nici o şansă să rămână director şi că nu a fost presat în nici un fel, din punct de vedere politic.

Ce vă reproşaţi în cazul scandalului de la Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş”?
Nu cred că este vorba despre vreun reproş, chiar nu-mi reproşez nimic, dacă poate fi numit un scandal. Scandalul este unul sindical. De când sindicatul apără patronatul? Lururile sunt foarte clare şi decizia este imbatabilă. Alegerea este cea mai bună

Ce şanse mai are Tiberiu Ciobanu să rămână director?
Decizia pe care am luat-o a fost doar în interesul elevilor şi a cadrelor didactice de acolo. Este o decizie definitivă şi de acum încolo directorul Ciobanu poate să meargă la catedră, poate să se ocupe de activitatea dânsului, legată de simpozioane, istorie, tot ce doreşte. Respect activitatea dânsului, dar din punct de vedere managerial lucrurile nu stau tocmai bine.

Ce îi reproşaţi, concret, lui Tiberiu Ciobanu?
Putem începe din urmă cu doi ani, dacă vine vorba de politizarea şcolilor. Atunci, un candidat la Primăria Timişoarei a participat în şcoală la o activitate care promova o campanie electorală, apoi sechestrarea unor ziarişti. A urmat sindicalizarea şcolii, este vorba de un management defectuos, ce înseamnă încadrarea şcolii şi multe documente şcolare.
 

Profesorii şi părinţii sunt, totuşi, de partea lui Ciobanu. De ce l-ar susţine, dacă este un manager prost?
Am avut discuţii nenumărate cu cadrele didactice, în care le-am spus că regulile trebuie făcute de profesori, împreună cu directorul, şi nu doar de director. Nu-mi place nici faptul că elevii sunt manipulaţi, că şcoala nu a început  cum a trebuit. Mi-am dorit să merg cu noul director la Vlad Ţepeş, dar, din păcate, uşa şcolii a fost închisă. Este o subminare a autorităţii Inspectorului Şcolar Timiş.

Majoritatea dascălilor sunt în grevă. Ce veţi face pentru a dezamorsa situaţia de la „Vlad Ţepeş”?
Inspectoratul şcolar a înaintat instanţei o acţiune civilă cu privire la stabilirea caracterului nelegal al grevei. Instanţa se va pronunţa şi vom aplica legislaţia, dacă instanţa va decide că greva este ilegală. Dacă este ilegală, lucrurile vor lua o altă turnură.

Ce măsuri concrete veţi lua?
Vom aplica statutul prsonalului didactic, legea conflictului de muncă, codul muncii. Inspectoratul va lua toate măsurile legale. Suntem oameni echilibraţi, nu vorbim de intervenţia poliţiei. Acolo există cadre didactice deosebite. Am încredere în potenţialul lor. Din păcate, acestea sunt manipulate de un grup de 3-4 persoane, ce vor să menţină sindicalizarea şcolii pe mai departe. Liderul de sindicat de la Spiru Haret nu este străin de acest lucru.

Sindicatul v-a acuzat deschis că aţi aplicat o comandă politică, transmisă pe relaţia deputat Maria Barna – miniştrii Oprea şi Funeriu şi preşedinetele PD-L Timiş, Constantin Ostaficiuc. Care a fost rolul acestor persoane în decizia dumneavoastră?
Nu am primit nici un telefon de la nici una dintre aceste persoane. Singurul telefon l-am primit de la domnul prefect, în urma unei întâlniri între acesta şi dascălii de la Vlad Ţepeş. Mi-a cerut să-i fac o informare. Nu s-a făcut nici o presiune asupra mea, pentru schimbarea lui Tiberiu Ciobanu. Anul trecut s-au schimbat peste o sută de directori. Eu nu sunt adeptul schimbării, dacă directorul se încadrează în planul meu mangerial. Anul acesta, 34 de directori nu au mai fost confirmaţi. Este atributul meu personal.

Ce o recomandă pe Lia Istin ca viitoare directoare la Vlad Ţepeş?
O recomandă calităţile ei manageriale. Are o experienţă managerială deosebită, a fost director de şcoală, inspector cu managementul, inspector cu activitatea educativă, a fost chiar inspector de sector, la acea unitate de învăţământ. Este şi un deosebit profesor de limba română. Ea nu va fi detaşată de la Liceul Banatul, acolo unde este titulară. Îmi permite metodologia, îmi permite legislaţia. Am vrut, azi (n.r. – joi), să merg cu doamna Istin la şcoală, voi merge cu siguranţă luni. Vineri voi avea o nouă discuţie cu părinţii de la această şcoală. Nu toate cadrele didactice sunt de acord cu noua directoare. La Vlad Ţepeş este un grup de presiune ce monopolizează şcoala, în frunte cu cumnata domnului Ciobanu (n.r. – învăţătoarea Diana Sarca), care este lider de sindicat pe şcoală şi vicepreşedinta lui Virgil Popescu,

De ce aţi luat decizia atât de greu? Aţi tras de timp?
Am parcurs toate etapele, pentru a identifica o persoană de la nivelul unităţii de învăţământ, care să-şi dorească să vină alături de mine, pentru un management de calitate acolo. Persoanele cu care am discutat nu că nu şi-ar fi dorit, dar nu au vrut să rişte vizavi de viitorul lor. Există temeri şi au existat temeri tot timpul la această unitate de învăţământ. Cred că oamenii de acolo şi-au încălcat mai multe principii pentru a respecta legile impuse. Am vorbit şi cu părinţii. Mi-au spus că nu-i interesează cine este viitorul director al şcolii, ei vor ca elevii să înveţe carte şi să se facă educaţie de calitate. De ce sindicatul nu a intervenit şi în cazul altor director schimbaţi. Aici este un interes al sindicatelor pe acestă şcoală.

Din stradă, sindicaliştii vă cer demisia. Ce le transmiteţi?

Este un miting autorizat, cel din faţa inspectoratului. Cînd am preluat această funcţie, mi-am asumat toate responsabilităţile. Eu nu îmi schimb, oricum, decizia. Ciobanu nu are nicio şansă să rămână director la Vlad Ţepeş.

Cum i-aţi covins pe membrii Consiliului de Adminitraţie al IŞJ să-şi schimbe opinia? Iniţial, ei au votat pentru prelungirea delegaţiei lui Tiberiu Ciobanu…
Iniţial, au votat o listă, în bloc. După o informare făcută de inspectorii de specialitate, am constatat că acolo trebuie să facem o schimbare. A fost o greşeală ce s-a întâmplat prima oară, nu am avut informaţii suficiente.

Comentarii

comentarii