Acasă Actualitate Marin Popescu: „Învăţământul de dimineaţă este cel mai de calitate”

Marin Popescu: „Învăţământul de dimineaţă este cel mai de calitate”

DISTRIBUIȚI

Articolul 61 din Legea Educaţiei a distrus visul Timişului de a avea cât mai multe şcoli cu program exclusiv de dimineaţă…

Inspectorul şcolar general de Timiş, Marin Popescu, şi-ar dori ore doar de dimineaţă. Măcar la nivel de învăţământ primar şi gimnazial. Din păcate, acest lucru este imposibil momentan în Timiş. Lipsa de spaţii, dar şi un articol stupid din noua Lege a Educaţiei îi leagă practic de mâini pe cei ce conduc în judeţe învăţământul preuniversitar… Există însă şi speranţe… Marin Popescu ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre aceste lucruri… Majoritatea părinţilor şi chiar şi a dascălilor din Timiş şi-ar dori ore exclusiv de dimineaţă. Măcar la nivel de învăţământ primar şi gimnazial… De ce nu se poate acest lucru?
Cea mai bună perioadă de acumulare a informaţiilor este clar de dimineaţă. Atât dascălii, cât şi directorii de şcoli şi părinţii şi-ar dori să aibă ore doar de dimineaţă, este adevărat. Învăţământul de dimineaţă este cel mai de calitate. Din păcate, acest lucru este imposibil în acest moment în Timişoara şi în Timiş, din cauza deficitului de spaţii. Mai ales unităţile de învăţământ din zona centrală a Timişoarei au un mare deficit de spaţiu.

Cum s-a ajuns în această situaţie la Timişoara?
Imediat după revoluţie, directorii unităţilor de învăţământ nu au pus această problemă – să facă ore doar de dimineţă. Acest lucru a venit din dorinţa directorilor de a avea mai multe clase şi au solicitat mereu suplimentarea planului de şcolarizare. Numărul de clase a crescut şi imediat s-a simţit lipsa de spaţiu…

Există însă unele unităţi şcolare unde se fac ore doar de dimineaţă. Cum de la ei este posibil?
E adevărat, există astfel de şcoli. La Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, de exemplu, s-au maximizat spaţiile de învăţământ în ultimii doi ani şi s-au putut face ore doar de dimineaţă. Acum, cu introducerea clasei pregătitoare, liceul va fi forţat să aibă şi câteva clase de după-amiază.

Are Inspectoratul Şcolar Timiş un plan, ca în viitor măcar, la învăţământul primar şi gimnazial să se facă ore doar de dimineaţă?
Din păcate pârghiile pe care le-am avut cu un astfel de plan ne-au fost luate de lege. Frâiele au ajuns acum în mâinile primăriilor şi a consiliilor locale. Articolul 61 din Legea Educaţiei ne-a legat practic la mâini. Conform acestuia, responsabilităţile organizatorice sunt transferate către primării şi consiliile locale. Sper ca acest articol să fie amendat de parlamentari şi să fie modificat. Există judeţe în ţară unde primăriile şi consiliile locale gândesc foarte bine organizarea reţelei şcolare  la nivelul comunităţii. Se iau decizii înţelepte şi nu se merge pe interese… Comasarea unităţilor de învăţământ din Timiş a fost bine gândită de noi, din păcate nu s-a putut pune în aplicare…

Care ar fi totuşi soluţia?
În unele judeţe s-a reuşit comasarea pe lângă licee de grădinţe sau gimnazii. Astfel, clasele pregătitoare se puteau face şi în altă parte şi în acest caz se puteau ţine ore doar de dimineaţă. Extinderile de spaţii din învăţământ, în continuarea celor existente, ar putea fi o altă soluţie. Din păcate este vorba şi de clădiri cu valoare de patrimoniu unde nu se poate face aşa ceva.

Recent, în Consiliul Local Timişoara s-a aprobat un proiect în care se spune că la nivel gimnazial şi primar să se facă ore doar de dimineaţă. Veţi ţine cont de el?
Acest lucru este clar imposibil. În primul rând consiliile locale nu au astfel de atribuţii. Nu pot să se bage în orar şi în programa de învăţământ, asta este foarte clar.

 

Comentarii

comentarii