Acasă Eveniment Marius Popovici: „Timişul se află într-o poziţie extrem de avantajoasă. Suntem...

Marius Popovici: „Timişul se află într-o poziţie extrem de avantajoasă. Suntem printre puţinele judeţe româneşti cu excedent al exportului faţă de import”

475
DISTRIBUIȚI

popovici bun webIndicii bursieri ai principalelor burse europene au crescut, în ultima perioadă, la un maxim istoric, ceea ce dovedeşte o creştere a încrederii în Europa şi dorinţa investitorilor de a investi, vizavi de anii trecuţi, când reţinerea era maximă.

La summitul european de primăvară o temă este combaterea cu maximă fermitate a evaziunii şi a evadării de capital în paradisuri fiscale, lucru ce dovedeşte seriozitatea şi îngrijorarea pe care o provoacă evaziunea fiscală calculată undeva la circa 1.000 de miliarde de euro pe Uniunea Europeană, sumă ce reprezintă circa zece procente din PIB-ul UE. „Este o iniţiativă la problemele crizei financiare, pe care şefii de state şi guverne din UE doresc să o combată, să scape de reproşul care spune că jongleurii financiari sunt mai puternici decât politica. Se vorbeşte mult despre introducerea unui impozit pe tranzacţii financiare, control bancar mai sever şi pe obţinerea de protocoale de colaborare cu reprezentanţii paradisurilor fiscale, în sensul eliminării secretului bancar. Chiar şi reuniunea G 7, de zilele trecute, şi-a fixat pe ordinea de zi combaterea evaziunii fiscale, în vederea realizărilor de venituri suplimentare la bugetele naţionale, care în majoritatea ţărilor sunt în mare suferinţă”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD.

„Din păcate, şi în România, economia din umbră are o valoare deosebit de mare”

Economiştii europeni au constatat în statistica lor că economia din umbră înseamnă, în Grecia, Italia, Portugalia, Spania, 20 până la 25 de procente din PIB, în Germania 13, în Austria şi Olanda sub 10 procente. „Din păcate, şi în România, economia din umbră are o valoare deosebit de mare. Este de la sine înţeles că eliminarea economiei din umbră ar crea premisele pentru reducerea esenţială a datoriilor suverane, în special a ţărilor din Europa de Sud. Europa este un atelier al viitorului pentru întreaga lume. Lucru dovedit prin faptul că UE este zona în care oamenii au învăţat că războaiele nimicitoare trebuie să fie istorie”, mai spune Popovici. UE este, în momentul de faţă, cea mai mare economie globală, cea mai mare putere comercială şi, foarte important, cel mai mare donator pentru dezvoltare, în întreaga lume.

„Nu este suficient să criticăm conducerea ţării şi tot ce mişcă în această ţară, să stăm la poartă să scuipăm coji de seminţe”

„Pentru cei care sunt cârcotaşi şi critică în permanenţă Europa trebuie spus că Europa este un model pe care-l invidiază toată lumea. Acest model se cheamă economie de piaţă socială bazat pe dreptate socială. Pentru acest lucru Europa este invidiată şi admirată, chiar dacă unele ţări emergente au creştere economică mai mare, ele nu au totdeauna şi democraţie, sindicate libere şi alte libertăţi pe care le au cetăţenii UE. E foarte interesant de constatat că un savant rus a elaborat un ciclu economic, ciclul Kondratieff, în prezent ne aflăm în ciclul de creştere economică, bazată în special pe protecţia mediului, tehnic, bio şi medicină, ştiut fiind faptul că celelalte vârfuri s-au bazat, în trecut, pe electrotehnică-chimie, automobile-petrochimie şi tehnica informaţională. Doresc să precizez că Timişul se află într-o poziţie extrem de avantajoasă. Suntem printre puţinele judeţe româneşti cu excedent al exportului faţă de import, lucru pe care trebuie să-l dorească şi alte judeţe, prin crearea de noi locuri de muncă, cu asigurarea desfacerii produselor şi cu o creştere semnificatovă a productivităţii şi comeptitivităţii. Nu este suficient să criticăm conducerea ţării şi tot ce mişcă în această ţară, să stăm la poartă să scuipăm coji de seminţe, ci să abordăm problemele actuale ale societăţii româneşti, cu maximă seriozitate şi responsabilitate. Am fost şi voi rămâne un partizan al proiectelor tehnice şi economice de avangardă şi aducătoare de bunăstare”, spune Popovici.

Comentarii

comentarii