Acasă Actualitate Marius Popovici vrea să scoată oamenii capabili în faţă, pentru a îmbunătăţi...

Marius Popovici vrea să scoată oamenii capabili în faţă, pentru a îmbunătăţi imaginea României în Europa

DISTRIBUIȚI

„Populaţia României, atestată de studii ca una dintre cele mai vechi europene, nu duce deloc lipsă de talente şi performanţe, prea puţin mediatizate în Europa”, spune Marius Popovici

Românii au fost prea mult arătaţi cu degetul din pricina unor confraţi care nu au prea fost de partea binelui, dar foarte mulţi dintre conaţionalii noştri sunt capabili şi foarte buni în domeniile în care activează, modele de oameni în viaţa de zi cu zi. Ca de obicei, în viaţă faptele rele rămân în memoria colectivă, în timp ce faptele bune pier la câteva zile după ce s-a aflat de ele. Pornind de la caracteristicile specifice ale popoarelor europene, de exemplu ale celor din nordul Europei, unde oamenii sunt calculaţi, riguroşi, inventivi, oarecum intoleranţi şi au un spirit economic şi pragmatic extrem de dezvoltat, europenii din sudul continentului sunt mai temperamentali, ospitalieri, harnici, iubitori de distracţie, toleranţi, dar mai puţin pragmatici şi riguroşi. Pe această scenă europeană, România şi judeţul Timiş au un loc deosebit, fiind cea de-a şaptea naţiune ca populaţie şi suprafaţă, din cele 27 ale Uniunii Europene. „Din păcate, în ultimii 22 de ani de la revoluţie încoace, imaginea României în ansamblu (cea a judeţului Timiş mai puţin) a suferit din cauza unei minorităţi de români care consideră că libertatea, democraţia şi economia de piaţă le permit orice, fără limite, evidenţiindu-se doar prin acte penale, delincvenţă, care fac senzaţie în presă, dar atrag şi critici aspre din partea partenerilor europeni. Ce este de făcut în ceastă situaţie? Trebuie ca cei buni, din orice domenii, să fie scoşi în faţă. Populaţia României, atestată de studii ca una dintre cele mai vechi europene, nu duce deloc lipsă de talente şi performanţe, prea puţin mediatizate în Europa. Mă gândesc la tehnic, cultură, sport, artă, dar şi natura şi relieful ţării atrag multă admiraţie şi respect.Un număr important de personalităţi româneşti, din cultură, artă şi tehnică, Enescu, Porumbescu, Angela Gheorghiu, Brâncuşi, Grigorescu, Tonitza, Henri Coandă. Vlaicu, Ana Aslan, dar şi mulţi sportivi celebri, campioni olimpici şi mondiali, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Patzaichin, au fost şi vor fi celebrităţile noastre. Dar şi mulţi anonimi români, din cei 22 de milioane, se bucură, prin realizările lor, de respectul europenilor în ţările în care trăiesc şi muncesc, aici mă gândesc, printre alţii, la mii de medici, mulţi academicieni, ingineri, profesori, activi în multe ţări europene, cu performanţe de vârf, dar şi miile de constructori români care au realizat mii de construcţii de referinţă în ţări puternic industrializate ca Germania, Franţa. Italia, Spania şi altele – sunt prea puţin cunoscuţi şi mediatizaţi. Cu toată seriozitatea, afirm că productivitatea şi competitivitatea angajaţilor români în ţară, dar în special în străinătate, a ajuns un model în Europa”, spune Marius Popovici, prim-vicepreşedinte PNŢCD Timiş.

Exemple sunt…
 

Nu este întâmplător că în judeţul Timiş sunt circa 1.600 de firme germane, toate venite în ultimii 15 ani, multe dintre ele extinzându-şi activitatea industrială, asemeni altor 18.000 de firme cu capital german din întreaga Românie. Pe lângă acestea, nenumărate firme de renume din Italia, Spania, Franţa. Olanda, Austria, SUA au afaceri de succes în România. Dar nu în ultimul rând, firme autohtone de succes în domenii ca materiale de construcţii, alimentar, agricultură, industria lemnului şi mobilei, dar şi altele duc prestigiul ţării peste hotare. „Este mult prea puţin pentru o ţară cu ambiţii europene şi potenţial uman, tehnologic, agrar şi turistic, în care greul bugetului ţării îl duc doar patru milioane de angajaţi în sectorul privat. Consider că fiecare român de bună credinţă, şi majoritatea românilor este aşa, dar şi reprezentanţele diplomatice ale ţării, clasa politică în general, cât şi comunităţile româneşti din Spania, Italia, Franţa, Germania (prin asociaţia şvabilor şi saşilor) trebuie să dea dovadă de mult spirit naţional, mândrie de a fi român şi solidaritate cu ţara natală. Se poate lua exemplu de la cehi, maghiari, polonezi şi alţi est-europeni, care-şi promovează ţara pe toate căile. Mulţi europeni declară, după ce cunosc mai bine România, că este mult mai bună decât imaginea ei în exterior, şi aici mă gândesc, în primul rând, la realizări deosebite urbane în oraşe ca Bucureşti, Sibiu, Braşov, Arad şi, în primul rând, Timişoara, care este un reper pe scena europeană prin calităţile populaţiei sale şi seriozitatea cu care abordează viaţa de zi cu zi”, spune Marius Popovici. De altfel, Timişoara trage tare pentru a ajunge capitală culturală europeană în 2021, iar această ţintă nu este una uşoară, trebuie făcute multe în acest sens, iar lucrurile încep să se mişte.

 

Comentarii

comentarii