Acasă Actualitate Marius Raica trasează cinci priorităţi pentru UMF

Marius Raica trasează cinci priorităţi pentru UMF

DISTRIBUIȚI

Cea mai imprevizibilă luptă pentru un post de rector la Timişoara se dă la Medicină

Cele mai strânse alegeri dintre cele patru universităţi de stat din Timişoara au loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Aici pare să fie cel mai greu de dat un pronostic în „lupta” dintre urologul Marius Raica, prorector la UMF, Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, şi Sorin Pescariu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Institutul de Cardiologie din Timişoara. Alegerile au loc pe 27 februarie. Se va vota între orele 8-20 la Căminul 1-2 de la UMF. ZIUA de Vest a prezentat deja profilul unuia dintre cei trei candidaţi – Dorel Săndesc, care şi-a făcut o lansare oficială de candidatură. Acum a venit rândul urologului Marius Raica să-şi prezinte ideile, performanţele şi planul managerial. Într-o ediţie viitoare, acelaşi lucru îl va face şi Sorin Pescariu.

Omul premierelor naţionale

Marius Raica s-a născut pe 25 aprile 1956 la Sânnicolau Mare. A absolvit Institutul de Medicină Timişoara în 1982, cu specialitatea medicină generală. Din 1991 devine specialist în urologie. Şapte ani mai târziu, Raica ajunge profesor universitar, iar drumurile spre cele mai înalte funcţii de conducere din UMF i se deschid rapid. Este deja la al doilea mandat de prorector. Acum, urologul vrea mai mult şi candidează la cea mai înaltă funcţie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Într-o perioadă relativ scurtă profesorul Raica are contribuţii profesionale neaşteptate. În 1996 organizează primul laborator de Imunohistochimie din România. Modernizează la
standarde europene laboratoarele şi sălile de curs pentru studenţi şi organizează laboratorul experimental in vivo. Raica este cel care în 2008 înfiinţează şi laboratorul de hibridizare in situ. Doi ani mai târziu are şansa să-şi treacă în CV o nouă premieră naţională. Atunci el pune bazele Centrului de Cercetări în Angiogeneză din Timişoara, singurul de acest fel din ţară şi din zona noastră geografică. În plan didactic, Marius Raica a condus zeci de lucări de licenţă şi de doctorat. Tot el a organizat mai multe cursuri postuniversitare.

Priorităţile lui Raica

În plan ştiinţific, Marius Raica are 83 de lucrări publicate în reviste cu factor impact (ISI Web of Knowledge) şi o invenţie brevetată la OSIM. În calitate de director a câştigat 11 proiecte de cercetare prin concurs. Urologul ce îşi doreşte să ajungă următorul rector al UMF a avut contribuţii şi la dezvoltarea educaţiei medicale. Este expert permanent al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior. Marius Raica este membru în Comisia Naţională de Acordare a Titlurilor şi Diplomelor a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din aprilie 2011. Probabil cel mai mult în alegerile din 27 februarie vor conta planurile manageriale ale celor trei candidaţi. Cinci obiective prioritate propune Marius Raica. Acestea se împart pe mai multe domenii. Primul obiectiv prioritar din planul managerial a lui Raica este o ofertă educaţională compatibilă cu necesităţile şi cerinţele europene. Urmează dezvoltarea cercetării ştiinţifice, cu stimularea creativităţii şi inovării. Îndeplinirea standardelor naţionale şi internaţionale de calitate pentru clasificarea Universităţii în categoria A şi menţinerea ca Universitate de excelenţă în clasamentele internaţionale; rezolvarea problemelor de personal didatic şi administrativ, care să asigure desfăşuarea optimă a activităţii în toate compartimentele şi dezvoltarea infrastructurii şi a caracterului antreprenorial al Universităţii sunt celelalte priorităţi ale candidatului Marius Raica.

 

Comentarii

comentarii