Acasă Actualitate Marș de protest al elevilor de la Liceul Tehnic de Vest din...

Marș de protest al elevilor de la Liceul Tehnic de Vest din Timișoara: „Vrem răspunsuri!”

DISTRIBUIȚI

Zeci de elevi ai Liceului Tehnic de Vest din Timișoara au ieșit miercuri, 16 aprilie, în stradă, într-un marș de protest care a avut ca punct de plecare sediul instituției de învățământ și destinația Primăria Timișoara. Tinerii au scandat mesaje precum “Vrem răspunsuri la întrebări!”, “Nu suntem manipilați!”, “Suntem toți egali!”, “Vrem drepturi egale!”,”Vrem ce ne-ați promis școală nouă!” “Nu plecăm din Vest”, exprimându-și nemulțumirea față de posibila relocare a liceului lor din actualul sediu.

Protestul vine în contextul în care părinții și profesorii reclamă o situație critică în ceea ce privește infrastructura și viitorul liceului. Comitetul de părinți a trimis un memoriu autorităților locale și Inspectoratului Școlar Județean Timiș, solicitând clarificări și exprimându-și dezacordul față de decizia de a reloca Liceul Tehnic de Vest, în contextul finalizării lucrărilor de reabilitare a clădirii în care acesta a funcționat anterior.

În memoriu, se arată că liceul a trecut prin condiții dificile în ultimii ani: după ce acoperișul clădirii a fost distrus în urma unei furtuni în 2017, elevii și profesorii au fost nevoiți să își desfășoare activitatea în condiții improprii – în două schimburi, în sedii diferite, cu clase improvizate în foste ateliere sau camere de cămin. Această situație a durat mai bine de trei ani, perioadă în care comunitatea liceului a așteptat finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Noul motiv de îngrijorare îl reprezintă anunțul public conform căruia clădirea reabilitată ar urma să fie alocată unui alt liceu – Colegiul Național Ana Aslan. Părinții acuză lipsa de transparență și discriminare în procesul decizional.

În document, părinții mai susțin că referitor la spațiile din clădire, viceprimarul afirmă că sunt 24 de săli de clasă pe care elevii Liceului Tehnologic de Vest nu le pot ocupa nici pe jumătate, greșind numărul elevilor. Viceprimarul afirmă că sunt 450 de elevi, când datele din SIIIR arată clar că sunt înscriși 540 de elevi.

Argumentele părinților sunt clare:

  • Liceul funcționează în clădirea de pe Bd. Regele Carol I din 1946;

  • Proximitatea față de gară și autogară facilitează accesul elevilor navetiști (63% din total);

  • Atelierele de practică, internatul și cantina sunt situate în apropierea actualului sediu;

  • O eventuală mutare ar compromite actul educațional și ar putea duce la abandon școlar.

„Această școală are o tradiție solidă în formarea specialiștilor în domeniul construcțiilor, instalațiilor și lucrărilor publice. Relocarea ar însemna o ruptură gravă în parcursul educațional al elevilor și în activitatea didactică”, subliniază reprezentanții părinților în memoriu.

Comentarii

comentarii