Acasă Actualitate Mărturii ale legăturilor istorice dintre Familia Regală și USAMV București

Mărturii ale legăturilor istorice dintre Familia Regală și USAMV București

DISTRIBUIȚI

Familia Regală a României a participat, în weekend, la Hortus Florshow, organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. Majestatea Sa Principesa Margareta a cumpărat de la fermierii români mai multe flori pentru Palatul Regal.

Și-a arătat entuziasmul pentru performanțele profesorului Florin Stănică, prorector al USAMV, de a adapta Banana Nordului, Curmalul Dobrogean, Kiwi la solurile românești. Savantul român i-a mai explicat cum USAMV dă soluții fermierilor români pentru dezvoltarea unor afaceri noi, aducătoare de profit, folosind resursele inteligent.

Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară București are legături istorice cu Casa Regală a României. La un moment dat, Facultatea de Agricultură și Silvicultură era neîncăpătoare și trebuia sa își găsească un nou sediu, iar politicienii din acea vreme spuneau ca locul acestei școli era în Bărăgan. Practic, agronomii trebuiau să fie în mijlocul plantelor în câmp.

Pe 1 august 1868, Majestatea Sa Carol I a spus: “Nu, locul acestei unități de învățământ superior este în mijlocul Bucureștilor, fiindcă pregătește specialiști pentru exploatațiile agricole!”. 

Pentru a nu trimite școala în Bărăgan, s-a găsit soluția moșiei Herăstrău, întinsă pe 580 de ha. Aceasta a fost donată universității  care s-a mutat de la Pantelimon, la Herăstrău. 

Pe 1 august 1868, Majestatea Sa Carol I, alături de directorul școlii de agricultura de atunci, Petre Sebeșan Aurelian,  o mare personalitate a României, un mare liberal, un mare om de știință, un mare profesor, a făcut un mare gest.

Directorul Sebeșan a fost unul dintre fondatorii Academiei Române,  a fost unul dintre fondatorii Ateneului Roman, a fost vicepreședinte și președinte al Academiei Române, a fost președinte al Senatului României și ministru. 

Astfel, pe 1 august, se punea piatra de temelie a Școlii Agronomice de la Herăstrău, actuala USAMVB, iar instituția și- a continuat evoluția ascendentă. 

Tot regele Carol, în 1870, a pus bazele așezământului Facultății de Medicină Veterinară, în splaiul Independenței pe moșia cumpărată pe banii profesorilor de medicină veterinară la Cotroceni.

Acolo USAMV București deține 7 ha de teren, iar atunci clădirea a fost inaugurată de Regele Carol. În urmatoarea perioadă, mai multe familii regale au oferit ajutor universității. 

E vorba de Regele Ferdinand un expert în plante, un mare botanist, și Regina Maria. Prin ceea ce regele a făcut a dezvoltat zestrea de plante prin ierbarele existente și a fost nelipsit de la evenimentele agronomice organizate în acei ani. 

În 1929, Academia de Înalte Studii Agronomice, numele de atunci, primea prin decret regal moșiile Istrița și Pietroasa. Acum acestea sunt organizate în două puternice stațiuni de cercetare. 

Tot în 1929, Academia de Înalte Sudii Agronomice din București primea ferma de la Băneasa pe care acum universitatea se străduiește să o reprimească în proprietate. 

De fiecare dată  când existau crize economice, Casa Regală a României a găsit soluții pentru a ajuta universitatea cu terenuri, astfel că în acest moment, datorită donațiilor regale,  USAMV București are în proprietate 8.000 de ha.

Profesorii universității și studenții s- au implicat în multe proiecte pe care domeniile regale le- au desfășurat. În ultimii 8 ani, Facultatea se Horticultură București cu profesorii si studenții contribuie la reamenajarea spațiilor verzi de pe domeniul regal de la Peleș, unde sunt plante și arbori istorici unici care trebuie conservați.

La domeniul de la Săvârși, USAMVB are o contribuție importantă în reașezarea parcului istoric la valoarea pe care a avut-o cândva.  După venirea în țară a domnitorului  Carol I, dupa 10 mai 1866, până în 1947, în permanență Casa Regală a fost alături de USAMV București.

Comentarii

comentarii