Acasă Actualitate Masa rotundă la MNArT: Cercetare și experiment în arta grupurilor 111 și...

Masa rotundă la MNArT: Cercetare și experiment în arta grupurilor 111 și Sigma

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT), în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara și Galeria Jecza, organizează sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 12:00, în Sala Barocă a MNArT, o masă rotundă dedicată creației inovatoare a grupurilor experimentale 111 și Sigma. Evenimentul are loc în contextul expoziției „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1965-1981)”, deschisă la MNArT și susținut de Consiliul Județean Timiș.

Un moment de reflecție asupra avangardei artistice timișorene

Dezbaterea își propune să analizeze impactul și moștenirea artistică a celor două grupuri de avangardă, care au marcat scena artistică națională și internațională în perioada 1965-1981. Critici de artă, arhitecți, istorici și curatori vor aduce în discuție dimensiunea interdisciplinară și experimentală a acestor grupuri, explorând contribuția lor la dezvoltarea artei contemporane românești.

Printre invitați se numără:

Filip Adrian Petcu, manager MNArT

Magda Cârneci, redactor-șef al revistei Arta

Cristian Velescu și Iosif Kiraly, profesori la UNArte București

Horea Avram, președinte AICA-România

Radu Radoslav și Vlad Gaivoronschi, arhitecți

Diana Marincu, director artistic Art Encounters

De asemenea, vor participa și artiștii-protagoniști ai grupurilor 111 și Sigma: Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita și matematicianul Lucian Codreanu. Dezbaterea va fi moderată de Ileana Pintilie și Andreea Palade Flondor, curatoarele expoziției și cadre didactice la UVT.

Expoziția „Utopie și cercetare” – o incursiune în avangarda timișoreană

Deschisă la sfârșitul lunii decembrie 2023, expoziția „Utopie și cercetare” reunește lucrări emblematice și inedite ale grupurilor 111 și Sigma, punând în evidență contribuția acestora la cercetarea vizuală și experimentul artistic interdisciplinar.

Grupul 111 (format în 1965 de Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman și Constantin Flondor) a fost unul dintre primii promotori ai artei experimentale în România, explorând relația dintre artă, știință și natură. În anii ’70, membrii grupului au fondat Sigma, incluzând artiști precum Doru Tulcan, Ion Gaita, Rusu Elisei și matematicianul Lucian Codreanu, dezvoltând o abordare artistică riguroasă, bazată pe principii matematice și conceptuale.

Expoziția, organizată într-un concept curatorial inovator, pune în lumină originalitatea și interdisciplinaritatea acestor grupuri, evidențiind rolul lor esențial în evoluția artei contemporane timișorene.

Evenimentul de sâmbătă oferă o ocazie rară de a descoperi sau redescoperi moștenirea artistică a acestor grupuri și de a înțelege impactul pe care l-au avut asupra scenei artistice din România și dincolo de granițele sale.

Comentarii

comentarii