Acasă Actualitate Masacru pe C.D. Loga. Aproape 500 de salcâmi puși la pământ de...

Masacru pe C.D. Loga. Aproape 500 de salcâmi puși la pământ de drujbele primăriei

DISTRIBUIȚI

Mireasma de salcâm nu poate fi înlocuită decât de parfumul de… salcâm. Sunt străzi în Timişoara care au deja o istorie ce se confundă cu arborii care le-au înfrumuseţat şi le-au dat farmec: strada cu tei, cu castani, cu liliac, cu salcâmi.

Cu toate acestea, Primăria Timișoara a început masacrul pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde din oraș. Pe C.D. Loga, la un pas de primărie, a început joi tăierea salcâmilor, dintr-un capăt în altul. Conform şefului Direcţiei de Mediu a Primăriei, Adrian Bere, ”actualii salcâmi sunt prea bătrâni şi pot prezenta pericol pentru trecători”. Așa că au venit cu drujbele. Desigur, nu putem pune copacul deasupra vieţii oamenilor, mai ales că sunt şi două licee cu mii de elevi pe acea stradă. Timişorenii şi-ar dori ca bulevardul să rămână unul al romanticului salcâm. Durata de viaţă a salcâmului este de 100 de ani, din care circa 20 sunt garantaţi.

Cei aproape 500 de salcâmii de pe Loga se apropiau de frumoasa vârstă de 50 de ani, așa că, științific nu erau prea bătrâni. Dar cine să-i întrebe de sănătate. Că doar aici e Timișoara. Nu Cluj Napoca unde primăria şi-a luat tomograf special pentru arbori. Arborii din Cluj-Napoca nu vor mai fi ciuntiți sau tăiați la întâmplare pentru că instituția a comandat un tomograf special pentru arbori pe care specialiștii de la spații verzi îl vor folosi pentru a nu mai avea erori privind toaletarea sau tăierea copacilor din oraș.

La noi probabil că arborii sunt tăiați pentru a fi duși la spital și consultați. Că atâta îi duce pe unii capul.

“Se taie salcâmii bonavi, bătrâni şi găunoşi. Vârsta unui salcâm este între 15 -20 de ani, iar aceştia de pe bv. CD Loga au 80 -90 de ani. Unii chiar au fost rupţi la furtună. Am solicitat şi acord de la Agenţia de Mediu Timiş. Am avut dezbatere pe subiect şi cu Specialiştii de la Horticultură din cadrul USAMVB Timişoara. Au fost verificaţi toţi salcâmii care nu mai corespund şi au probleme de sănătate. Avem poze cu toţi. Nu cred că suntem în situaţia să ne permitem să se mai întâmple vreo nenorocire şi să cadă un copac în capul unui om ca să luăm măsuri. Noi am făcut diligenţile pentru această operaţiune de anul trecut. Se defrişeaze acum numai o parte. Se scot cioatele şi se înlocuiesc cu arbori noi, tineri şi sănătoşi. Apoi îi vom înlocui şi pe ceilalţi bolnavi şi bătrâni”, a declarat Adrian Bere.

Până acum în locul copacilor tăiați din alte zone ale orașului au fost plantați, la dorința primarului Nicolae Robu, platani și cireşi japonezi. Ca să nu mai vorbim de faimoșii palmieri.

Mesajul timişorenilor este ca primăria să înlocuiască salcâmii tăiaţi tot cu salcâmi teferi.

 

Comentarii

comentarii