Acasă Actualitate Masca și mănușile, obligatorii, începând de mâine, în mijloacele de transport în...

Masca și mănușile, obligatorii, începând de mâine, în mijloacele de transport în comun, magazinele și farmaciile din Timișoara. Nicolae Robu: „Nu se vor da amenzi imediat, vor fi trei zile de grație”

2475
DISTRIBUIȚI

Ultima hotărâte a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Timișoara, din data de astăzi, 21 aprilie, a decis să impună, începând de mâine, 22 aprilie, ca obligatorie purtarea măștii și mănușilor în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise unde se desfășoară relații cu publicul.

Anunțul a fost făcut, prima dată, pe pagina de Facebook a primarului Nicolae Robu, printr-o captură a hotărârii care un singur articol:

„Art. 1: Începând cu data de 22.04.2020, pe teritoriul administrativ al Municipiului Timișoara, se instituie obligativitatea persoanelor de a purta mască și mănuși pe mijloacele de transport public și în spațiile închise ale structurilor publice și private în care se desfășoară relații cu publicul”.

Așadar, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun sau care intră în magazine, farmacii, instituții publice sau alte spații închise unde se desfășoară relații cu publicul vor trebui să poarte mănuși și mască, începând de mâine. Cum măsura ar putea să îi ia în surprindere pe mulți timișoreni, pe grupul de WhatsApp pentru presă al Primăriei, Nicolae Robu a explicat: „Vor fi trei zile de grație, nu se vor da amenzi imediat”.

Hotărârea, având acest singur articol, nu prevede nici cum se pedepsește încălcarea acestuia, dar nici nu prezintă ce tipuri de măști și mănuși sunt obligatorii.

UPDATE

  1. Pe același grup de WhatsApp, primarul Nicolae Robu, printr-un mesaj audio, a revenit cu completări referitoare la hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență. „Trebuie să ne protejăm, trebuie să luăm măsuri, și ce recomandă specialiștii este ca în aceste spații (…) să se poarte mască și mănuși. Sigur, se invocă faptul că nu se găsesc și nu costă mult – 1, 2, 3 lei –, dar vrea să precizez că se acceptă și eșarfe în loc de măști. (…) În privința mănușilor se știe că virusul se transmite chiar mai mult decât prin aer, prin intermediul mâinilor. Dacă se va constata că este dificil să se procure mănuși, evident, se poate reveni asupra decizie. (…) Așadar, vreau să înțelegeți, vor fi trei zile de grație, nu se vor da amenzi din prima zi, dar vrem să se înțeleagă că trebuie luate aceste măsuri, pentru binele nostru, al tuturor”.
  2. Robu și-a editat și postarea inițială de pe Facebook, adăugând completările prezentate și pe WhatsApp, dar și alte amănunte. Acesta îi acuză pe cei care critică municipalitate de „populism”, iar celor care cer ca Primăria să le cumpere materiale de protecție le amintește că „doar în comunism de dădea, umilind”. Precizările edilului:

„Atentie:

(1) Pe post de masca, pot fi folosite si esarfe, asa cum au indicat specialistii de la nivel national! Ideea este sa existe un filtru intre atmosfera si accesele aparatului respirator (nasul si gura)

(2) Vor exista 3 zile de gratie, 22, 23, 24.

P.S. Citind “comment”-urile, simt nevoia sa fac urmatoarea adaugire:

Stimati compatrioti cu pretentia sa vi se dea masti, manusi, dezinfectant, dispersor etc!

Eu nu pot fi populist, cu orice risc, inclusiv cu riscul de a nu mai fi votat! Eu am constiinta si nu fac nimic contra constiintei mele, pt a fi placut / pe placul cuiva!

Asadar, cu respect, va rog frumos, nu mai pretindeti sa va dea Primaria masti, manusi, dezinfectanti, dispersoare etc! Toate acestea sunt lucruri pe care trebuie sa si le procure fiecare, tinand de viata privata a fiecaruia, de sanatatea fiecaruia! Doar in comunism “se dadea”, se dadea umilind dand, sa ne aducem aminte, cei ce-am trait asta, sa le facem cunoscut celor ce n-au trait asa ceva, pt a-i motiva sa se pazeasca!”.

Comentarii

comentarii