Acasă Actualitate Mașina de 20.000 de euro cu ajutorul căreia vor fi amendați șoferii...

Mașina de 20.000 de euro cu ajutorul căreia vor fi amendați șoferii care încearcă să fenteze sistemul TimPark

DISTRIBUIȚI

Vineri, 24 februarie, reprezentanții Primăriei Timișoara și ai serviciului TimPark au prezentat sistemul de puțin peste 20.000 de euro care îi va ajuta pe inspectorii de parcare să îi depisteze pe șoferii care parchează fără să achite taxa orară sau să aibă abonament. Sistemul va fi folosit începând de luni, 27 februarie. Acesta include un vehicul Dacia Logan, cu două camere de detectare automată a numerelor de înmatriculare, instalate pe plafonul mașinii, care transmit date în timp real către echipele de pe teren și către o bază de date centrală.

„În Timișoara vrem ca regulile să fie respectate. Implementăm, începând de luni, un nou sistem mobil de control al parcării. Avem toate intențiile să automatizăm și digitalizăm modul în care se fac aceste verificări. Vrem să creștem sistemul de parcare în Timișoara, fără a crește în mod direct proporțional și numărul angajaților și câtă vreme vom rămâne blocați într-un sistem de verificare manuală a parcării, e foarte clar că vom fi ineficienți. Toate parcările care sunt reglementate prin TimPark sunt introduse într-o hartă digitală, avem o locație exactă a fiecărei parcări și pe măsură ce noua mașină le străbate, verifică fiecare vehicul parcat, număr de înmatriculare, tipul de abonament și dacă și-a plătit sau nu abonamentul”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Astfel, potrivit oficialului, deși va crește ritmul de verificare a mașinilor, nu va fi nevoie de noi angajați la TimPark. În principiu, la cinci minute după ce mașina trece printr-o anumită zonă, în același loc vor apărea și inspectorii de parcare, care vor trebui să verifice fiecare mașină care apare pe sistem cu roșu, semn că pe numărul de înmatriculare respectiv nu a fost plătită parcarea. Cele pentru care se constată că, într-adevăr, nu a fost achitată taxa, vor fi sancționate pe loc. Mai mult, dacă un număr de înmatriculare apare cu galben, înseamnă că este a treia abatere constatată, iar atunci va trebui blocată roata mașinii. În total, Timpark dispune de 9 echipe de verificare care acționează în tandem. La început, potrivit lui Lațcău, în tura de dimineață vor verificate în principiu parcările din zona centrală (zonele verde și roșu), iar în tura de după-amiază, cele rezidențiale (albastru, galben și roșu).

„Noul sistem mobil de verificare ne permite să străbatem de două-trei ori pe zi tot orașul. Intenția este ca, de săptămâna viitoare, să ne organizăm în două schimburi. Unul care să meargă de dimineață în zona centrală și un schimb de după-masă”, a mai adăugat viceprimarul.

 „Sistemul mobil de verificare a plății locurilor de parcare este o achiziție realizată de Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara, respectiv achiziționarea unui autovehicul Dacia Logan (contract în valoare de 70.000 lei cu TVA) și a unui sistem de camere ALPR – automatic license plate recognition (contract în valoare de 45.000 lei cu TVA)”, precizează reprezentanții primăriei.

Achiziția face parte din strategia Primăriei Timișoara de reformare a sistemului de parcare, începută anul trecut odată cu aprobarea noului regulament TimPark. Astfel, municipalitatea își propune să dezvolte parcaje moderne cu spațiu verde și arbori suficienți, un mod nou de alocare bugetară în care banii din taxa de parcare se îndreaptă spre investiții în locuri de parcare noi și digitalizarea serviciilor de achiziționare a abonamentelor, cum ar fi abonamentele pentru persoane cu dizabilități.

Comentarii

comentarii