Acasă Actualitate Masterplanul – sămânţă de scandal între Ciuhandu şi membrii PNL Timiş

Masterplanul – sămânţă de scandal între Ciuhandu şi membrii PNL Timiş

DISTRIBUIȚI

Peneliştii au cerut retragerea proiectului referitor la masterplan de pe ordinea de zi până când se vor face dezbateri concludente. Reprezentanţii Partidului Național Liberal – filiala Timiş au analizat în detaliu documentul intitulat „PLANUL URBANISTIC GENERAL TIMIŞOARA 2012 – ETAPA 2 CONCEPT DE DEZVOLTARE URBANĂ (MASTERPLAN) – IANUARIE 2012” şi au formulat un punct de vedere referitor la conţinutul acestui document. Totodată, PNL Timiş a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect, pentru ca reprezentanţii săi şi alţi cetăţeni să-şi poată exprima într-un cadru oficial punctele de vedere.

În acest context, PNL Timiş salută organizarea dezbaterii publice din 27 ianuarie 2012. „Din nefericire, este evident pentru oricine că dezbaterea de azi va fi una pur formală, neexistând posibilitatea ca observaţiile participanţilor să fie înglobate în mod coerent şi unitar în proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Timişoara supus dezbaterii în şedinţa Consiliului Local Timişoara de marți, 28 februarie 2012. Tot pur formală a fost şi prezentarea documentului în şedinţele comisiilor Consiliului Local Timişoara din 21 februarie 2012. Iniţiatorul proiectului a avut grijă să redacteze proiectul de hotărâre în aşa fel încât să facă tehnic imposibile orice fel de observaţii şi amendamente ale consilierilor locali. Constatăm cu îngrijorare că abordarea referitoare la Masterplan-ul Timişoarei se încadrează în aceeaşi linie netransparentă şi arogantă la adresa Consiliului Local Timişoara practicată în ultimii ani”, a declarat consilierul local PNL Ciprian Jichici.

Ciuhandu sare la gâtul lui Jichici

Primarul Gheorghe Ciuhandu vorbeşte ironic la adersa consilierului local PNL Ciprian Jichici. „Interesul reprezentanţilor PNL vizavi de masterplanul Timişoarei este dovedit şi prin faptul că la şedinţa comisiei de urbanism a consiliului local de săptămâna trecută în care a fost discutat acest proiect, preşedintele comisiei, consilierul local liberal Ciprian Jichici, a absentat, la fel ca şi la dezbaterea cu consilierii locali pe această temă” , a spus Ciuhandu.

„Am participat la toate dezbaterile”

Ciprian Jichici mai spune că Ciuhandu aruncă acuze la adresa peneliştilor în loc să se ocupe de Masterplan. „Ceea ce este și mai îngrijorător este că primarul municipiului Timişoara, în loc să-şi canalizeze eforturile către transparentizarea procesului de dezbatere a Masterplan-ului, încearcă să discrediteze grupul de consilieri locali ai PNL Timişoara, prin atacuri la persoană, nefondate şi mincinoase. Dorim să precizăm că la fiecare prezentare la care au fost invitaţi consilierii locali a fost prezent cel puţin un membru al grupului de consilieri locali ai PNL Timişoara. Considerăm că interesul referitor la Masterplan-ul Timişoarei se manifestă prin disponibilitatea la dialog dublată de acceptarea argumentelor părţilor implicate şi nu prin dezinformarea opiniei publice. Reiterăm propunerea noastră, făcută publică de către preşedintele PNL Timiş, senatorul Nicolae Robu, ca proiectul de hotătâre referitor la Masterplanul Timişoarei să fie retras de pe ordinea de zi, pentru a se putea crea posibilitatea ca propunerile timişorenilor să fie analizate şi incluse în acest document important”, declară Jichici, preşedintele Comisiei de Urbanism din CL Timişoara.

Costuri mai mici decât la Cluj

Gheorghe Ciuhandu susţine că Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara a fost discutat cu reprezentanţii mai multor instituţii din Judeţul Timiş. „Preţul cu care se realizează Planul Urbanistic general al Timişoarei este unul mic în comparaţie cu lucrări similare realizate în România. De exemplu, la Cluj, realizarea PUG a fost contractată la un preţ cu 25% mai mare decât în Timişoara – 2.400.000 lei, adică aproximativ 550.000. Elaborarea masterplanului a fost făcută şi pe baza discuţiilor avute în cadrul mai multor dezbateri publice succesive, cum ar fi cea cu reprezentanţii Consiliului Local sau cea cu reprezentanţii Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană, cu Advisory Board, cu factorii de decizie din Timişoara (CJT, CFR, Agenţia de Mediu, Direcţia Sanitară, Direcţia Silvică, CCIAT, Ordinul Arhitecţilor, DRDP, Registrul Urbaniştilor). Toate aceste dezbateri au fost înregistrate de către Primăria Municipiului Timişoara iar ideile prezentate în cadrul lor au fost încorporate în documentul rezultat”, spune Ciuhandu.

Costul total al realizării Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara este de 1.985.120 lei, adică aproximativ 450.000 de euro. La finalizarea conceptului general de dezvoltare urbană (masterplan), conform contractului trebuie plătiţi 20% din valoarea acestuia, respectiv 397.024 lei, adică aproximativ 90.000 de euro.

Comentarii

comentarii