Acasă Administraţie Măsuri pe toate fronturile, luate de autoritățile din Timiș, pentru perioada sărbătorilor...

Măsuri pe toate fronturile, luate de autoritățile din Timiș, pentru perioada sărbătorilor de iarnă

DISTRIBUIȚI

Autoritățile și-au prezentat planurile pentru menținerea siguranței în perioada sărbătorilor de iarnă. Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului Regiunea Vest, Inspectoratul de Poliției Județean Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Timiș și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și-au prezentat, în colegiu prefectural, măsurile pe care le vor lua în această perioadă.

Comisarii de Protecția Consumatorului vor efectua controle pentru a vedea dacă se respectă prevederile legale privind conformitatea si modul de etichetare, prezentare si publicitate a alimentelor specifice sărbătorilor de iarna. În perioada 25 noiembrie – 20 decembrie 2019, controalele vor urmări: carnea preambalată, produsele zaharoase, ciocolata şi produsele din ciocolată, produsele de cofetărie și produsele de patiserie.

În rețele comerciale inspecate, vor fi verificate conformitatea produselor cu etichetele și documentele aferente, modul de informare al cumpărătorilor, felul în care se realizează promoțiile, normele de etichetare, termenele de valabilitate și țara de origine a produselor.

În mod special, comisarii vor avea în vedere Târgul de Crăciun, unde, pe lângă controale, vor desfășura acțiuni de informare a populației despre drepturile consumatorilor și consultare a agenților economici. Acțiunea a început de luni, 9 decembrie, și va ține până în ziua de Crăciun.

Conform datelor centralizate, în 2019 comisarii CRPC Regiunea Vest Timiș au desfășurat peste 7.000 de acțiuni de control, întocmind 6.805 procese verbale. 3415 dintre acestea au adus și sancțiuni, 3990 la număr, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 8.622.100 lei.

În ceea ce privește polițiștii de la I.P.J. Timiș, aceștia se vor concentra pe activitățile care atrag un număr mare de persoane. Oamenii legii se așteaptă la aglomerări de persoane în staţiunile turistice de agrement montane, sporirea valorilor de trafic pe căile rutiere şi feroviare, precum şi la o creştere a activităţilor comerciale specifice sezonului de iarnă.

Alte situații în care vor fi angrenați polițiștii vor avea loc în perioada 17 – 22 decembrie, când vor fi organizate adunări publice de comemorare a 30 ani de la Revoluţia din Decembrie 1989. La acestea vor participa demnitari şi alte personalităţi ale vieţii politice şi publice româneşti, în unele cazuri existând riscul transformării manifestărilor în proteste, în special pe fondul tergiversării dosarului revoluţiei.

Astfel, polițiștii vor trebui să asigure liniștea publică și să fie atenți la fenomenul hoților de buzunare, mai răspândit odată cu deschiderea târgurilor de Crăciun, la hoții de material lemnos, la cei care comercializează materiale pirotehnice interzise, dar și la menținerea siguranței în trafic. Pentru a-și realiza obiectivele, polițiștii vor lucra și în afara programului normal, vor facilita schimbul de informații cu alte structuri și vor crește numărul echipajelor care patrulează în teren.

La evenimentele care adună public numeros vor fi prezenți și jandarmii. Aceștia deja se pregătesc să intervină în situațiile care necesită intervenția lor. În primul rând, se pregătesc de spectacolele de la trecerea în noul an. Echipajele IJJ Timiș vor fi prezente la următoarele: Timişoara – Piaţa Victoriei, Lugoj – Platoul din faţa Casei de Cultură, Sânnicolau Mare – zona centrală a oraşului, Jimbolia – zona centrală a oraşului, Deta – zona centrală a oraşului și Buziaş – zona centrală a oraşului.

Pentru a se asigura că alimentele care ajung pe masa cetățenilor respectă normele, inspectorii DSVSA Timiș deja au realizat controale de rigoare în 31 de centre de prelucrare a cărnii, la 483 de unități comerciale și la alte 5381 de unități sau producători care vând carne direct sau cu amănuntul. Proprietarii de animale care doresc să apeleze la serviciile DSVSA o pot face la cele patru sedii din județ până pe 24 decembrie, după programul normal, sau la oricare medic veterinar acreditat.

Comentarii

comentarii